Jó napot, mi újság? – Szabados László

Szabados László irodájának falait növendékei oklevelei díszítik. A Pro Artis Alapfokú Művészeti Iskola gitártanára legutóbb a Szekszárdon megrendezett IX. Regionális Gitárversenyen kiváló tanári munkájáért elismerést kapott. Ezt az oklevelet azonban hiába kerestem a többi között, számára a tanítványai sikere a legfontosabb.

Mielőtt Szabados László sorolni kezdte volna növendékei versenyeredményeit, visszakalauzolt gyermekkorába. Dunaföldváron nőtt fel, az ottani zeneiskolában tanult gitározni. Mint mondta, tizenhat éves korában döntött úgy, hogy zenetanár szeretne lenni. Fel is vették a Pécsi Művészeti Iskola zene tagozatára. 1980. szeptember 1-jén, húszévesen kezdett tanítani a paksi zeneiskolában. A Debreceni Egyetemen diplomázott 1985-ben. Ugyanebben az évben lett a Paksi Városi Vegyes Kar tagja. Ekkor ismerte meg feleségét, aki paksi, ez is a városban tartotta.

Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Szabados László azt mondta, hogy a paksi művészeti iskola országos szinten is kiváló, mind az épületet, mind a hangszerállományt, mind a lehetőségeket tekintve. Hozzátette, hogy ezen a pályán hosszú idő és sok munka kell ahhoz, hogy létrejöjjön egy jól működő tanszak, illetve a diákokat versenyeztetni lehessen. Korábban a zeneiskolában alakított gitárkvartettel és trióval nagyon szép versenyeredményeket értek el, de ami az utóbbi években történt, egészen rendkívüli, mondta. Növendéke, Kolki Ákos folyamatosan kiemelkedő eredményeket ért el, többek között a váci országos gitárversenyen. A tanár mindig boldog, ha Ákoshoz hasonló tehetségre bukkan, ilyen Volf Nóra is, aki már több arany minősítést és nívódíjat szerzett, a váci versenyen harmadik lett. Szabados László számára az is nagy elismerés, ha korábbi növendékeinek gyermekei is nála tanulnak, mint például Vass Júlia. Egy másik tehetséghez, Laczkó Nórához családi kötelék fűzi. A IX. Regionális Gitárversenyen három megye zeneiskoláinak növendékei között Volf Nóra kiemelt arany minősítést kapott és elnyerte a nagydíjat, Vass Júlia kiemelt arany, Laczkó Nóra pedig arany minősítést kapott. Ezen a versenyen szólították Szabados Lászlót is, és adták át neki a kiváló tanári oklevelet.

Felidézte, hogy a 2000-ben általa kezdeményezett, Bach tiszteletére rendezett házi zenei versenynek olyan nagy sikere volt, hogy azóta is minden esztendőben megrendezik. Hozzátette, hogy ez a megméretés ugródeszka és versenytapasztalat a tehetséges növendékek számára. Arról is beszélt, hogy a sok szép siker ellenére nem a versenyeztetést tartja a zenetanítás lényegének. – Természetes, ha az ember tehetségeket tanít, akiket mondhatni tanári kötelesség versenyen indítani, ezt örömmel is teszem. De a fő célom, hogy azzal a húsz-egynéhány növendékkel, akikkel évről évre foglalkozom egyedüli gitártanárként a művészeti iskolában, megszerettessem a zenét, megtanuljanak a gitáron játszani, és szeressenek az intézményünkbe járni – összegzett.

Szabados Lászlónak egy lánya van, aki tehetséges gitáros volt, de a zene helyett a japán kultúrát választotta, ezt azonban édesapja egyáltalán nem bánja. Ágnes jelenleg Vietnámban él és tanít. László felesége, Ágnes negyven év tanítás után a Paksi Bezerédj Általános Iskolából vonult nyugállományba. Szabados László szabadidejében zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozik. Hamarosan ő is nyugdíjba megy, de a zeneiskolai tanítást nem szeretné abbahagyni, reméli, továbbra is várhatja majd a növendékeket.