Jubileumot ünnepeltek

Huszonöt éves a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. Az Erzsébet Nagy Szállodában június 1-jén megtartott ünnepségen kötetlen beszélgetés keretében idézték fel korábbi és jelenlegi szakemberek az RHK Kft. létrejöttének körülményeit, az elért eredményeket.

Fotó: TelePaks

1998. június 2-án az atomtörvény szellemében alakult meg a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Társaság a radioaktív hulladék elhelyezése, a kiégett fűtőelemek átmeneti tárolása, a nukleáris üzemanyagciklus lezárása, valamint a nukleáris létesítmények leszerelése érdekében. 2008. január 7-én alakult Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft.-vé (Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft.), igazodva az Európai Unióban működő gazdasági társasági formákhoz. Fontos szempontot jelentettek a kiválasztásnál a földtani adottságok, a Nemzeti Radioaktív Hulladéktároló végleges helyszíne Bátaapáti lett. A létesítmény állapota és felszereltsége mindig a kor színvonalának megfelelő, folyamatosak a biztonságnövelő és korszerűsítő fejlesztések.

Dr. Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára hangsúlyozta az ünnepi eseményen, hogy ha a paksi atomerőmű üzemidő-hosszabbítása és a Paks II. beruházás is megvalósul, akkor a társaságra 2100 után is feladatok várnak.

Az RHK Kft. ügyvezető igazgatója, Kereki Ferenc arról beszélt, hogy örömmel tekint vissza a kihívásokkal teli időszakra, a legnagyobb sikernek a bátaapáti Nemzeti Radioaktív Hulladéktároló projektjét tartja, amelyben óriási innovációt lát. Az atomerőmű szakembereivel közösen tudtak gondolkodni azon, hogy a tervezett 16 kamra helyett most 6 kamrába el tudják helyezni a radioaktív hulladékokat. Hozzátette, hogy két évvel ezelőtti adatok szerint ez mintegy 40 milliárdos megtakarítást jelent.

Nős Bálint, a cég stratégiai és műszaki igazgatója beszámolt a rendezvényen az RHK Kft.-nél elmúlt évben lefolytatott, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által kezdeményezett felülvizsgálat eredményéről, amely szerint nagyon jól vizsgázott a kft., a szakértők elismerően nyilatkoztak a radioaktív hulladékok kezelésének módjáról és azokról a létesítményekről, amelyeket a cég megvalósított és üzemeltet.

A visszaemlékezéseket követően pezsgős koccintással ünnepelték a megjelentek a negyed évszázados jubileumot.