Rendkívüli ülést tartott a képviselő-testület

Rendkívüli ülést tartott a képviselő-testület. A grémium a Protheus Holding Zrt. tavalyi évre vonatkozó számviteli törvény szerinti beszámolóját tárgyalta.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Egy téma volt napirenden a június 8-án megtartott rendkívüli képviselő-testületi ülésen. A hét elején tartott, szintén rendkívüli ülésen a Protheus Holding Zrt. felügyelőbizottsági tagjait választották meg, a mostani tanácskozáson pedig a cég tavalyi évre vonatkozó számviteli törvény szerinti beszámolóját vitatta meg a testület.

– A Protheus Holding Zrt. azokat az előkészítő munkálatokat, amelyekkel meg lett bízva, lehetőségeihez mérten elvégezte, és megteremtette azt az alapot, aminek köszönhetően a Paksi Közlekedési Kft. továbbviszi ezeket a fejlesztéseket, mint az energiatároló vagy az elektromosbusz-hálózatunk fejlesztése – mondta Szabó Péter polgármester.

A cég korábbi működése kapcsán Barnabás István, a PDF képviselője azt mondta, hogy nem sikertörténet. Szerinte jóval több támogatást lehetett volna felhasználni, mint amekkora összeget lehívott a Protheus Holding Zrt. – Kétmillió eurót – mai áron az majdnem 800 millió forint – az okoshálózat kialakításának megszervezésére tudott volna lehívni. Ebből gyakorlatilag minimális, néhány tízmillió forintot hívtunk le. Egy részét annak is visszafizettük, mert ez a cég nem látta el a feladatát – mondta Barnabás István.

Szabó Péter polgármester erre úgy reagált, hogy okkal, az előírt magas megtérülés miatt nem hívta le a forrásokat a Protheus Holding Zrt. – Olyan konstrukció mellett, amelyet az EU szabott a pályázat kapcsán, nincs olyan önkormányzat, amely lehívta volna ezt az összeget. Például tizenkétszeres megtérülést írt elő az önkormányzati tulajdonú cég számára. Ez abszolút teljesíthetetlen elvárás volt az EU részéről – összegzett. Hozzátette, hogy jól döntött a 100 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő társaság, hogy mellőzte a források lehívását.

A képviselő-testület a Protheus Holding Zrt. számviteli beszámolóját végül hat igen, egy nem és két tartózkodás mellett elfogadta.