Lezárultak az energetikai felújítást támogató pályázatok

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal/archív illusztráció

113-an igényeltek támogatást az önkormányzattól olyan beruházásokra, amelyekkel spórolni lehet a rezsiköltségen. A város évek óta támogatást biztosít a hagyományos vagy iparosított technológiával épült lakóházak tulajdonosainak, tulajdonosi közösségeinek energiamegtakarítást eredményező beruházásokhoz. Újdonság volt idén, hogy inverteres klíma, vagy hőszivattyús rendszer kiépítésére is lehetett pályázni.

Június 5-én kellett benyújtani az iparosított, és a hagyományos technológiával épült házak energetikai korszerűsítését támogató pályázatokat. 2023-ban összesen 113-an éltek a lehetőséggel. – A pályázatok leadása sikeresen lezajlott – mondta Misóczki Anikó, a pályázati osztály vezetője, hozzátéve, hogy népszerűek voltak a képviselő-testület által jóváhagyott új pályázati elemek is. Ilyen volt például az inverteres klíma, erre 24 pályázat érkezett, valamint a hőszivattyú, amire 2-en adtak le igényt. A klasszikus fűtéskorszerűsítésen belül a legtöbben kondenzációs gázkazánhoz igényeltek támogatást. Hőszigetelésre és ablakcserére is érkeztek pályázatok, mindkét épülettípusnál. Szabó Péter polgármester áprilisban a pályázat kiírásakor azt mondta, a cél minden évben az, hogy a lakosságot támogassák az energiatakarékosságot eredményező beruházások megvalósításában.

Jelenleg zajlik a pályázatok feldolgozása, várhatóan augusztusban dönt a képviselő-testület a támogatásokról, és ősszel köt szerződést az önkormányzat a sikeresen pályázókkal. Paks Város Önkormányzata hosszú évek óta támogatja az energetikai korszerűsítéseket, az idei támogatási keretösszeg 50 millió forint.

Misóczki Anikó felhívta a figyelmet arra, hogy a tavalyi pályázatok megvalósítási határideje november 30., amennyiben szükséges, a pályázónak kérnie kell a határidő meghosszabbítását. Amennyiben ezt elmulasztja, a támogatás elvesztését kockáztatja.