Hatósági találkozó Szlovákiában

Június 14-én és 15-én – ezúttal a finn hatóság részvételével – tartották meg az évente megrendezett négyoldalú hatósági találkozót a cseh, a magyar, a szlovák és a szlovén nukleáris hatóságok között a szlovákiai Apponyban (Oponice). A magyar delegációt Kádár Andrea Beatrix, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) elnöke vezette, olvasható a hivatal honlapján.

Forrás: haea.gov.hu

Az idei négyoldalú megbeszélésen a résztvevők ismertették az elmúlt időszakban hatóságaikat érintő jogi és szervezeti változásokat és fejlesztéseket. Tájékoztatták egymást az általuk felügyelt atomerőművekben és egyéb nukleáris létesítményekben bekövetkezett eseményekről, továbbá a kapcsolódó szabályozási és végrehajtási intézkedésekről, valamint kicserélték a tervezett atomerőművi blokkok engedélyezésével kapcsolatos tapasztalataikat.

Az Országos Atomenergia Hivatal képviselői tájékoztatást adtak arról, hogy a magyar hatóság megkezdte a nukleáris biztonsági szabályzatok jogszabályban előírt, ötévenkénti felülvizsgálatát. A felülvizsgálat első fázisában az OAH kiemelten kezeli a hatósági felügyeleti tevékenység optimalizálását az új atomerőművek konstrukciós fázisának engedélyezésével kapcsolatban.

A találkozó napirendjén szerepelt még a közös európai ügyek és a nemzetközi, illetve más országokkal fenntartott kétoldalú kapcsolatok kérdése, valamint a hatóságok képviselői megtárgyalták a közös részvétellel zajló EU-projektek időszerű témáit is.

A következő ülés házigazdája 2024-ben Magyarország lesz.

Forrás: haea.gov.hu