Újra névleges teljesítményen üzemel a paksi atomerőmű 3. blokkja

A paksi atomerőmű 3. blokkjának 2023. évi karbantartását és főjavítását követően az üzemeltető szakemberek névleges teljesítményre felterhelték a blokkot, írják az Országos Atomenergia Hivatal honlapján.

A 2023. április 28-án elkezdett, a fűtőelemek üzemszerű átrakásával összekötött, tervszerű, ciklikus karbantartási, ellenőrzési és javítási tevékenységeket elvégezték.

Fotó: Babai István/korábbi felvétel
Fotó: Babai István/korábbi felvétel

A 3. blokk főjavításának időtartama alatt, az előzetes tervekkel összhangban, 2023. május 6-tól a 4. blokkot is leterhelték. A blokkon a vízkivételi mű szivattyújával kapcsolatos karbantartás munkálatokat elvégezték. A 4. blokkot 2023. május 14-én tervezetten, az üzemeltetési feltételek és korlátok szerint újra indították.

A blokk karbantartási és indítási műveleteit az Országos Atomenergia Hivatal helyszíni, valamint online ellenőrzéssel folyamatosan felügyelte. A hatósági ellenőrzés kiterjedt a karbantartási tervek végrehajtására, a berendezések ellenőrzésére, a próbák végrehajtására, valamint a karbantartási rendszer hatékonyságának monitorozására.

Az engedélyes benyújtotta a blokk visszaindításának engedélykérelmét. A kérelem felülvizsgálata, valamint a hatósági felügyelet eredményeinek és a jogszabályi követelmények teljesítésének értékelése után az Országos Atomenergia Hivatal az indítási engedélyt kiadta, közölték.

Forrás: haea.gov.hu