Új járatterven dolgoznak

Lakossági igényfelmérést követően új malomhegyi járatterv kidolgozására tett javaslatot a Paksi Közlekedési Kft.-nek Pálmai Klára. Az egyes körzet önkormányzati képviselője arról tájékoztatott, hogy az új rendszer várhatóan szeptemberben lép életbe.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks/illusztráció

– Már tavaly több jelzés érkezett a Malomhegyről, hogy a Munkácsy utca rossz minőségű útján túl sok busz jár, amelyek zavarják a nyugalmat. Ezért idén januárban lakossági fórumot hirdettem, ahol kerestük a megoldást a lakossági problémákra. Volt, amit azonnal orvosolni tudtunk: egy már kijelölt buszperont nem építettünk ki, mert azt az ott lakók nem szerették volna – ismertette az előzményeket Pálmai Klára, az egyes körzet önkormányzati képviselője. Hangsúlyozta, hogy a többi felvetés kivizsgálása is elkezdődött, de buszmenetrendet módosítani csak alapos megfontolás után, jellemzően iskolakezdés idején tud a Paksi Közlekedési Kft. Néhány hónappal később egy 12 pontos petíció érkezett 70 aláírással a Malomhegyről Paks polgármesteréhez és a körzet képviselőjéhez. Az egyik lakossági javaslat az volt, hogy szüntessék meg a Biritóra és az ipari parkba járó 3.b, illetve 3.i járatokat, maradjon csak a 3. számú, amelyik az autóbuszpályaudvarig közlekedik. Ez utóbbi is csak napi 3-4 szer menjen fel a Malomhegyre. A lakossági probléma képviselő-testületi ülésen is terítékre került. A körzet képviselőjeként Pálmai Klára kapott megbízást arra, hogy felméri az igényeket a döntéshez, hiszen a petícióban jelzett kérés teljesítése a malomhegyi tömegközlekedés végét jelentené.

Forrás: TelePaks

– Eddig is mindig a lakossági észrevételekre figyelemmel változtattunk a menetrenden, hiszen a lakosság kényelméért indítottuk el ezt a közlekedési rendszert. Szinte minden családot felkerestem a Malomhegyen, személyesen tájékozódtam arról, hogy ki mit szeretne. A véleménykutatás alapján várhatóan marad a korábbi három helyett egy, a 3. számú jelzésű busz közlekedése a hegyen, miután 193 aláírás született a megmaradás mellett – tájékoztatott Pálmai Klára. A képviselő a közlekedési cégnek azt javasolja, hogy 3-as számmal legyen egy malomhegyi vonal, melynek útvonala részben foglalja magában a korábbi járatok állomásait. – Így megmaradna az összeköttetés a lakóteleppel és az ipari parkkal, ami a Barátság úti rendelő, az üzletek, valamint a munkahelyek elérhetősége miatt fontos, a Hidegvölgyre pedig egy másik járaton utazhatnának az utasok. A malomhegyi végállomást az egykori bolt melletti buszmegállóban tervezzük kijelölni – mondta az egyes körzet képviselője, aki kéri, hogy akinek további észrevétele, kérése van az üggyel kapcsolatban, az keresse őt vagy a Paksi Közlekedési Kft.-t. Az új, megváltozott menetrend várhatóan szeptembertől lesz érvényes.