Tájékoztatás a Vácika utca helyzetéről

Lakossági aggodalmakkal ellentétben a város vezetése és a hivatal szakemberei nem feltételezik a forgalom növekedését a Vácika utcában, ha elkészül az új szakasz, amely a Cseresznyési úttal lenne összekötve – mondta Leber Ferenc sajtótájékoztatón. A Vácika utca közlekedésével kapcsolatban fordult kérdésekkel az önkormányzathoz a Puskás Tivadar utca egyik lakója, mintegy negyven fő támogatásával. Az alpolgármester ezeket válaszolta meg.

Lámpa irányítja a forgalmat a Györkönyi utcában, jelenleg is zajlik a felújítás. Ezzel párhuzamosan a Vácika utca meghosszabbítása is folyamatban van. Az utóbbi várhatóan július végén elkészül és átadják a forgalomnak. Ezt követően lezárásra kerül a Györkönyi utca a munkálatok idejére. A két útszakasszal kapcsolatosan fordult kérdésekkel az önkormányzathoz a Puskás Tivadar utca egyik lakója, mintegy negyven fő támogatásával. Több kérdés arra irányult, hogy a városvezetés szerint okoz-e forgalomnövekedést a Vácika utcában az úgynevezett cseresznyési összekötő út megépítése.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

– Nem feltételezzük, hogy az a százötven lakos, aki jelenleg bejelentett lakcímmel rendelkezik Cseresznyésben, majd az új úton szeretne eljutni a 6-os számú főút felé a Vácikán keresztül, és egy olyan mértékű forgalomnövekedést okozna, amely felborítaná a Vácika utca és a hozzá tartozó közök életét – emelte ki Leber Ferenc alpolgármester.

A kérdések között szerepelt olyan, amely a paksi elkerülő út koncepciójához kapcsolódott. Az alpolgármester elmondta, hogy ez a terv nem változott. Amint lesz rá lehetőség és forrás, megépítik az utat. Hozzátette, nem kívánják a Vácika utcával helyettesíteni a leendő elkerülő utat.

A lakók arra is kíváncsiak voltak, hogy lakóövezetté lehet-e nyilvánítani a Vácika utcát és a környezetét. Leber Ferenc elmondta, hogy amennyiben a közökben lakók kérik, megoldható a lakóövezetté nyilvánítás. Azonban az egész Vácika utcában jelenleg ez nem indokolt – tette hozzá. Az esetleges zajnövekedésről és az M6-os autópályáról is érkezett kérdés.

– Amikor az M6-os autópályát építették, akkor a megfelelő zajcsökkentő eszközöket telepítették, például erdősávot hoztak létre. Alapvetően ez nem városi feladat, de ha bármi indokolttá teszi, illetve valakinek a zavarása emiatt megtörténik, akkor az önkormányzat intézkedni fog – tájékoztatott Leber Ferenc.

További kérdésre az alpolgármester elmondta, hogy a Fehérvári úthoz nem tervezik csatlakoztatni az új kialakuló csomópontot. Ezen kívül olyan észrevétel is érkezett, miszerint a forgalmat a Gesztenyés utcára kellene terelni. Leber Ferenc szerint, erre semmilyen lehetőség nincsen.

Akinek a Vácika utca közlekedésével kapcsolatban bármilyen további kérdése lenne, az augusztus 9-i lakossági fórumon teheti fel. A fórumot 17 órakor tartják a Városháza nagytermében.