Ilyen volt a TérZene – Klasszikusok Pakson

A 2022–2023-as évadban is igen népszerű volt a Klasszikusok Pakson rendezvénysorozat. Voltak, akik az előző évad után már keresték, várták a szabadtérre szervezett ingyenes koncerteket, és voltak, akiket meglepetésként ért egy-egy ilyen alkalom városunk valamely pontján. Mindkét évad megvalósítására az Emberi Erőforrások Minisztériuma Térzene Program pályázatában nyert forrást az önkormányzat. A program célja, hogy a településeken, helyben csendüljön fel a magyar zeneművészek minőségi klasszikus, világ- és népzenéje, ami így eljuthat a társadalom szélesebb rétegéhez.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

– Az Atom téren, az Erzsébet Nagy Szálloda díszudvarán, a Templom téren, a Paksi Életfa Idősek Otthona parkjában, a Paksi Termelői Placcon és a város más pontjain is voltak koncertek, összesen harminc. Úgy gondolom, hogy a fellépő, országosan ismert, helyi és a térségben működő zenekarokkal sikerült változatos, minden korosztályt elérő koncertsorozatot összeállítani a 2022. július 1. és 2023. június 30. közötti időszakra, elsősorban a térzenére alkalmas nyári, őszi és tavaszi hónapokra. Az előadói lista mutatja, hogy zenei műfajok tekintetében is változatos sorozatot kínáltunk a muzsika iránt érdeklődő embereknek. Az előadók között voltak, akik több alkalommal vagy több formációval adtak koncertet – összegzett Ruff Ferenc, a Paksi Polgármesteri Hivatal külkapcsolati és rendezvényszervezési referense.

Arról is tájékoztatott, hogy kialakították az együttesek fogadásához, a koncertek megvalósításához szükséges szakmai és infrastrukturális hátteret és gyakorlatot. Arról is beszámolt, hogy az elnyert pályázati összeg egy részét ebben az évadban is PR és marketing célokra használták fel, hogy minél nagyobb látogatottságot érjenek el. – Az előző évadban elindított Klasszikusok Pakson Facebook-oldalt továbbfejlesztettük. Most is szerveztünk a koncertekkel kapcsolatos nyereményjátékokat, a koncerteket fotóssal örökíttettük meg, a képekből válogattunk a TérZene program honlapjára. A térzenei produkciókat a legforgalmasabb terekre szerveztük, lehetőleg olyan időpontokra, amikor a legnagyobb az átmenő forgalom – mondta.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A 2022/2023-as évadban fellépett: Capriccio Wind Trió, Classax Quartett, Elek Quartet, Enigma Trió, Fekete Nándor – orgona, Gryllus Vilmos, Holló Együttes, Kuna Vali és Zenekara, Lóca együttes, Mecsek Harsona Kvartett, Paksi Harmonika Együttes, Paksi Ifjúsági Fúvószenekar, Paks Városi Vegyeskar, Pannon Filharmonikusok, Percussion Project Pécs, Roger Schilling Fúvószenekar, SebtibenD, Solymosi–Kéméndi duó, Szlama–Bergics duó, Tóth Viktor – Skylark Metropolitan, Vetővirág Népzenei Együttes, Weisz Brothers.

Az előző évadban fellépett: Budapest Jazz Orchestra, Bras5, Német Zenebarátok, Enigma Trió, Paks Városi Vegyes Kar, DixImage, Tekulart Danubia kürtkvartett, Széles László együttese, Harsona Kvartett, Voice&Brass, Paksi Harmonikás Együttes, SebtibenD, Slide by Slide harsonakvartett, Holló Együttes, Percussion Project Pécs, Vetővirág Népzenei Együttes, Pannon Filharmonikusok.