Befejeződött az Akkuyu Atomerőmű 4-es blokk alaplemezének betonozása

A Törökországban megvalósuló Akkuyu Atomerőmű 4. blokkjának építkezésén befejeződött a reaktorépület alaplemezének betonozása, amely lehetővé teszi, hogy megkezdjék a reaktorakna falainak építését, ahová majd beépítik a zónaolvadékcsapdát.

Az utolsó betonadagok beöntése a bevasalt alaplemezbe az Akkuyu 4-es blokkon. Forrás: Roszatom

Az atomerőművi blokk alapozásához speciális, kiváló minőségű betonkeveréket használnak. A beton természetes adalékanyagokból, zúzott kőből és homokból áll, amely anyagokat közvetlenül az Akkuyu Atomerőmű építési területén termelik ki. A betonkeverék paramétereit az előállítás teljes technológiai folyamata során folyamatosan ellenőrzik. A szakemberek minden egyes betonkeverék-tételt alapos laboratóriumi méréseknek vetnek alá, egyebek közt kúproskadással ellenőrzik annak konzisztenciáját, amely meghatározza a keverék szállíthatóságát, bedolgozhatóságát, állékonyságát és később a megszilárdult beton viselkedését.

Az alaplemez maximális szilárdságának biztosítása érdekében a reaktorépület alapjába 3,5 ezer tonna betonacélt és 17,5 ezer köbméter betonkeveréket építettek be. A mennyiséget jól érzékelteti, hogy ennyi beton elegendő lenne 10 futballpálya 1 méter vastag lebetonozásához.

– Az alaplemez betonozásának befejezése az év egyik legfontosabb eseménye az Akkuyu Atomerőmű 4. blokkján. Külön köszönetet érdemelnek az építők a jól összehangolt és folyamatos munkájukért. Szeretném hangsúlyozni, hogy az Akkuyu Atomerőmű építése során alkalmazott technológiai megoldások mindegyike szoros összhangban van a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) biztonsági előírásaival, valamint a nemzetközi, illetve a Török Köztársaság nemzeti szabályozásával – jelentette ki Anasztászia Zotyejeva, az Akkuyu Nükleer vállalat vezérigazgatója.

Háttér:

Az Akkuyu Atomerőmű a Török Köztársaság első atomerőműve, amely a Földközi-tenger partján, Mersin tartományban épül. Az Akkuyu Atomerőművi projekt négy blokkból áll és orosz tervezésű VVER-1200-as, 3+ generációs reaktorokkal valósul meg. Az erőmű teljes kapacitása 4800 MW lesz. Az Akkuyu atomerőmű építése az első olyan globális nukleáris ipari projekt, amelyet a Build-Own-Operate (építés-tulajdonlás-üzemeltetés) modell alapján valósítanak meg.

Az Oroszországi Föderáció és a Török Köztársaság közötti kormányközi megállapodás értelmében az összes szükség engedély kézhez vétele után az atomerőmű első blokkjának üzembe helyezése 7 éven belül esedékes. Tekintettel arra, hogy az 1. blokk építésére vonatkozó engedélyt 2018-ban kapta meg a projekt, ez a határidő 2025-öt jelent. Ugyanakkor a projekt résztvevői mindent megtesznek annak érdekében, hogy már 2023-ban, a Török Köztársaság létrejöttének centenáriuma alkalmából az 1. blokk készen álljon az üzembe helyezésre.