A megtakarítás útján

Több mint 10 évnyi előkészítő munka után érkeztek meg az első fém hulladékcsomagok a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóba július 17-én. Az új tárolási koncepció 40 milliárd forint megtakarítást eredményez a Paksi Atomerőmű kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékának elhelyezése folyamán, írják az RHK Kft. honlapján.

Forrás: rhk.hu

Az emberek nagy része zsigerileg fél a változtatástól. Magánemberként, habár sokszor tudva-tudjuk, hogy mi az az újítás amely közelebb vinne vágyainkhoz, mégsem élünk vele. A tudomány területe egészen más. A szakemberek teljesen eltérő perspektívából látják a változást, számukra a fejlődés egyértelmű velejárója ez. Nekik is vannak érzelmi reakcióik, de az ő esetükben győzedelmeskedik a szakmaiság, a realitás és a számok világa, mindez – természetesen – a biztonságosság szemüvegén át.

Aki követi a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK Kft.) életét, annak nem újdonság az az innováció, mely a Bátaapátiban működő Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) elhelyezési rendszerének optimalizálása okán született. Az ötlet, melynek alapja, hogy minél több radioaktív hulladék kerüljön egy csomagba a biztonság csökkenése nélkül úgy, hogy illeszkedjen a végső elhelyezési megoldáshoz, a kompakt hulladékcsomag (KHCS) nevet kapta megálmodóitól.

40,5 milliárd forint. A KHCS nyújtotta megoldásnak köszönhetően ennyivel csökken a Paksi Atomerőmű által a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapba (KNPA) befizetendő összeg. A KNPA a radioaktív hulladékok végleges elhelyezésének finanszírozására is szolgáló eszköz. Az RHK Kft. fejlesztésének eredménye tehát igen számottevő, s ezért innovációs elismerést is magáénak tudhat a társaság.

A nóvum igen jelentős környezetvédelmi szempontból is, hiszen a térkiképzés minden környezeti hatása, úgymint a zaj, a rezgés, a kőzet kiszállítása és deponálása, közel a harmadára csökken, illetve a közúti szállítások kevesebb, mint a felére lesz csupán szükség.

Ha az imént említett kompakt hulladékcsomag kifejezés ismerős a kedves Olvasó számára, nem véletlen. Számos helyen volt erről a vívmányról már szó, de jelen iromány apropója egy igen konkrét eseményhez kapcsolódik ebben a témakörben: az első csomagok július 17 én megérkeztek a Paksi Atomerőműből a bátaapáti Nemzeti Radioaktív-hulladéktárolóba.

– Az innovációt – amellyel a takarékosság útjára léptünk – a Paksi Atomerőmű szakembereivel vállvetve dolgoztuk ki és valósítottuk meg – hangsúlyozta dr. Kereki Ferenc, az RHK Kft. ügyvezető igazgatója. – Az első egyeztetések 2010-ben kezdődtek, nem kezdek el számot adni mindazokról, akik ez alatt a hosszú idő alatt részt vettek a munkában, hiszen az összes szervezeti egységet felsorolhatnám. Inkább csak a végeláthatatlan tevékenységet emelném ki – a teljesség igénye nélkül – amelyet együtt végeztünk el: értékelemzés, koncepció alkotás, műszaki tervezés, biztonsági értékelés, engedélyezés, kivitelezés, üzemeltetés, lakossági tájékoztatás és természetesen mindazon tevékenységek, amelyek a háttérből támogatták a munkavégzést – emelte ki az ügyvezető igazgató.

Forrás: rhk.hu