Lezárult a Paks II. projekt előkészítő szakasza

Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója és Alexander Merten projektigazgató, az Atomsztojekszport alelnöke aláírta a Paks II. projektre vonatkozó kiviteli szerződés módosítását. – Mérföldkőhöz érkeztünk, aláírtuk azokat a dokumentumokat, amelyek révén a projekt a következő, tényleges építési fázisba léphet – fogalmazott az esemény kapcsán Szijjártó Péter.

Fotó: Paks II. Zrt.

Budapesten, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Sztanyiszlavov Jevgenyij orosz nagykövet jelenlétében írta alá Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója és Alexander Merten projektigazgató, az Atomsztojekszport alelnöke a Paks II. projekt kivitelezési szerződésének módosítását. Szijjártó Péter szavai szerint ezzel lezárult a projekt első, előkészítési szakasza és a beruházás átléphet a második, a valós fizikai építkezés szakaszába. Az orosz Roszatom atomerőmű-építéssel foglalkozó vállalatának alelnökével közös sajtótájékoztatóján a miniszter kritikus nemzeti érdeknek nevezte az újabb atomerőművi blokkok építését.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy ezen beruházásról a pénzügyi és a kivitelezési szerződés rendelkezik, a megváltozott körülmények miatt pedig mindkettő módosításra szorult. A módosított pénzügyi szerződés augusztus 16-án hatályba lépett, és ez lehetővé tette a kivitelezési szerződés módosításának aláírását is.

– Több olyan rendelkezés is van ebben a módosításban, amelynek nyomán gyorsabban, könnyebben és egyszerűbben tudunk előre haladni az elkövetkezendő időszakban – tette hozzá. Kiemelte, hogy Pakson napi 24 órában zajlanak a résfalazási munkálatok, 467 méternyi már megépült, emellett megkezdődik a hatos blokk alatti talajkitermelés is, és nagy erőkkel folyik a további tervezés. Illetve folyamatosan készülnek már a hosszú gyártási idejű berendezések és a talajszilárdítás is megindulhat ősszel.

– Mindez a mai szerződés aláírásával, a második fázisba történő átlépéssel, a gyorsítással lehetővé teszi, hogy az eredeti célkitűzésünknek megfelelően a jövő év végéig az úgynevezett első beton momentuma eljöjjön, és a beruházás újabb nagyon fontos mérföldkövet éljen meg a következő esztendőben – húzta alá. Szijjártó Péter ezt követően arról is beszámolt, hogy folynak a pénzügyi teljesítések, az ehhez szükséges szerződésmódosításokat végrehajtották.

Majd leszögezte, hogy nagy nemzetközi beruházásról van szó, amelyet nem sújt semmilyen szankció, a Roszatom és a magyar megrendelő is együttműködik több nyugati vállalattal.

– A Paks II. beruházás hosszú távú garancia arra, hogy Magyarország energiaellátása biztonságban legyen, hogy legyen elég és legyen megfizethető energia Magyarországon – idézte az MTI Szijjártó Pétert.