Jubileumi előadással zárták a nemzetközi gyermekszínjátszó tábort

Tizenötödik alkalommal tartották meg a Roszatom Nuclear Kids elnevezésű nemzetközi gyermekszínjátszó táborát, amit ezúttal Fehéroroszországban rendeztek meg. Az elmúlt években Magyarországon is megfordult atomkölykök ezúttal is három hét alatt állítottak színre egy zenés-táncos darabot A csillagnak ragyognia kell címmel, írják a Roszatom sajtóközleményében.

Részlet a moszkvai jubileumi előadásból. Forrás: Roszatom

A gyerekek négy előadást tartottak a fehéroroszországi atomerőmű melletti városban, Asztravecben, majd három alkalommal léptek fel az oroszországi Nyizsnyij Novgorodban, négyszer a világ első atomerőművéről ismert Moszkva melletti Obnyinszk városában, illetve szintén négyszer álltak a világot jelentő deszkákra az orosz fővárosban.

Jelképes, hogy a 15. jubileumi évadban a musicalt éppen 15 alkalommal láthatta a közönség, és adtak egy gálakoncertet is a korábbi résztevők az elmúlt másfél évtizedben született legjobb 30 dalt tűzve műsorra. A fellépők között voltak olyanok is, akik időközben felnőve előadóművészi pályára léptek.

Idén először csatlakozott a projekthez a Roszatom által létrehozott ifjúsági szimfonikus zenekar, amelyet Igor Razumovszkij karmester vezényelt. Az idei, A csillagnak ragyognia kell című musical ezért minden tekintetben élő adásnak bizonyult az elmúlt másfél évtized fél-playback előadásai után.

2023-ban öt ország gyermekszínjátszói vettek részt a projektben: az oroszok mellett Bangladesből, Fehéroroszországból, Magyarországról és Tanzániából is érkeztek fiatalok, a tanzániaiak például az előadás kedvéért megtanultak oroszul rappelni.

Az elmúlt években az atomkölykök több előadását láthatta a magyar közönség is. Játszottak Budapesten, Debrecenben, Kalocsán, Keszthelyen, Pakson és Szekszárdon is.