Felszentelték az új épületszárnyat

Elkezdődött a tanév a Paksi Balogh Antal Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban is. Szeptember első napján felszentelték az iskola új épületszárnyát. Az ünnepélyes eseményen jelen voltak az intézmény tanárai és diákjai, beszédet mondott Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Felföldi László pécsi megyéspüspök, Süli János országgyűlési képviselő és Szabó Péter, Paks polgármestere.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Felföldi László pécsi megyéspüspök áldotta meg a Paksi Balogh Antal Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium új épületszárnyát. Mintegy egy milliárd forintból két emeletes, hét tantermes épület kivitelezése valósult meg. A projektnek köszönhetően modern környezetben indult az új tanév.

Skucziné Mány Katalin, az iskola igazgatója szerint nehéz összefoglalni, mit is képvisel valójában a végéhez ért nagyberuházás. Beszédében azt mondta, az új épület összetartozást, meleg fészket, elegendő helyet jelent, ahol jó tanulni, szárnyat próbálni.

Szabó Péter, Paks polgármestere arról beszélt, hogy a városvezetés üdvözölte az egyházmegye beruházását, amivel a város is gyarapodott. Mint mondta, az első ütem megvalósulásának számos nyertese van. Az iskola közössége, tanárok, gyerekek, szülők profitálhatnak ebből. A városvezető azt is mondta, hogy a projektnek köszönhetően részben megszűnik a szétszakítottság, és ezzel az iskola közösségének legnagyobb része a Templom téren töltheti mindennapjait egy megújult, modern, biztonságos épületben.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A felújítási projekt első üteme 750 millió forint állami támogatásból és az egyházmegye megközelítőleg 200 millió forintos hozzájárulásából valósult meg. Süli János országgyűlési képviselő szerint fontos volt, hogy a gyerekek a lehető legkulturáltabb, legjobb körülmények között részesüljenek oktatásban.

A folytatást illetően is megvannak a tervek. Soltész Miklós azt mondta, a kormány kész támogatni az iskolafejlesztésekkel kapcsolatos elképzeléseket. A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára úgy fogalmazott, hogy az országgyűlés már június közepén megszavazta a 2024. évi költségvetést. Ebben teljes mértékben benne van püspökatya és az iskola kérése is. A folytatásra a 2,6 milliárd forint rendelkezésre fog állni.

Az ünnepi eseményen az iskola diákjai, valamint pedagógusai adtak műsort az udvaron felállított színpadon.