Elkezdődött a 6-os blokk alatti talaj kiemelése

A Paks II. projekt újabb fontos állomáshoz érkezett, elkezdődött a hatos blokk alatti talaj kitermelése – számolt be az MTI. Mint írják, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szeptember 5-én jelentette be, hogy megindult a paksi atomerőmű leendő hatos reaktorblokkja alatti talaj kitermelése is. A miniszter elmondta, hogy először öt méteres mélységig, azaz talajvízszintig emelik ki a talajt, ugyanez a tervezett ötös blokk esetében már megtörtént. A munka nagyságának érzékeltetése céljából pedig rámutatott, hogy utóbbi eredményeként hozzávetőleg egymillió köbméternyi földet kellett elszállítani a helyszínről.

Fotó: Paks II. Zrt.

– Megjelentek a munkagépek a hatos blokk számára kijelölt területen is, megkezdődött a talaj kitermelése. Elsőként – akárcsak az ötös blokknál – a talajvíz szintjéig, azaz -5 méterig mélyítik a munkagödröt. A teljes mélység bizonyos pontokon eléri majd a 23 métert is. A munkát a Duna Aszfalt Kft. végzi csakúgy, mint tavaly az ötös blokk esetében. A területen nyolc, GPS-vezérléssel felszerelt lánctalpas kotrógép dolgozik, a földet 30-40 tehergépkocsi szállítja. Eközben folyamatos a résvezető gerendapár, valamint a vasbeton résfal és vízzáró zagyfal építése is a munkaterület keleti és nyugati oldalán. Mostanáig több mint 700 méter résfal készült el – adta hírül a Paks II. Zrt.

Szijjártó Péter az aktuális munkákkal kapcsolatban arról is beszélt, hogy a reaktortartály gyártása is folyamatban van Oroszországban. – Mindez azt jelenti, hogy a 2030-as befejezése a munkálatoknak továbbra is reális célkitűzés – közölte. Szavai szerint Magyarország hosszú távú energiabiztonságának nélkülözhetetlen eleme a két új blokk, mert így hazánk nem lesz kitéve a nemzetközi piacok „néha őrült” árváltozásainak. – A magyar nemzeti érdek egyértelmű, a nukleáris energia arányát növelni kell az energiamixben. Ennek kézenfekvő megoldása a két új blokk megépítése, amellyel a nukleáris kapacitásunkat 2000 megawattról 4400 megawattra fogjuk növelni – összegezte.