Csökkenő villamosenergia-fogyasztás

Augusztus 28-án regisztrálták az idei nyár legnagyobb áramfogyasztását. A rendszerterhelés csúcsértéke 6626 megawatt (MW) volt a 19.30 és 19.45 közötti negyedórában – közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. Tájékoztatásuk szerint a rendkívül meleg időjárás ellenére sem haladta meg az ország áramfogyasztása az az eddigi csúcsot. A magyarországi áramfogyasztás az eddigi abszolút nyári rekordot 2021. június 24-én érte el, azon a napon 6940 MW-os rendszerterhelést mértek. Ezen a nyáron a második legnagyobb csúcsértéket augusztus 22-én, a harmadikat pedig augusztus 23-án regisztrálta a Mavir. A Mavir arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyári fogyasztás továbbra is elmarad a télitől, a történelmi rekordot 2022. január 25-én regisztrálta a rendszerirányító, akkor 7396 MW volt a rendszerterhelés. A fogyasztást a kánikulában jellemzően a klímaberendezések használata pörgeti fel, illetve az ipar „felelős” a nyárvégi csúcsért; az ipari fogyasztás általában augusztus végén, a szabadságok után emelkedik, de olyankor általában már nem szokott kánikula lenni, ebben kivétel az idei nyár – közölte a rendszerirányító.

A Mavir arról is tájékoztatott, hogy egyébként a villamosenergia-fogyasztás jelentősen visszaesett. Ennek okát egyrészt a tavaly kialakult és jelenleg is tartó háborús, valamint energiaválság helyzetben látják a szakemberek. A csökkenés különböző mértékben ugyan, de az ipari és a háztartási felhasználásra is igaz. Júliusban az ország havi áramigénye 3500 GWh volt, ami 6,9 százalékkal kisebb, mint a 2022. júliusi érték. A villamosenergia-felhasználás már tavaly júliusban is esett, 5,6 százalékkal éves összevetésben, most pedig ehhez képest zuhant további 6,9 százalékkal. A júliusi csökkenéssel a negatív széria már 14 hónapja tart, vagyis az ország havi áramigénye 2022 júniusa óta folyamatosan minden hónapban alacsonyabb, mint a megelőző év hasonló hónapjában. A júliusi érték egyébként 18 éves mélypontot jelent: a mostaninál alacsonyabb júliusi felhasználás ugyanis 2005-ben volt. A felhasználás egyébként a Mavir prognózisától is elmarad közel 13 százalékkal. A Mavir arról is tájékoztatott, hogy a júliusi felhasználást 39,5 százalékban a paksi atomerőmű termelése, 17,2 százalékban a nagy napelemparkok, 17 százalékban földgáztüzelésű erőművek, 6 százalékban szenes/lignites kapacitások, jelesül a Mátrai Erőmű fedezte. 15,1 százalék volt az import, míg a fennmaradó részt döntően más hazai megújuló források – biogáz, biomassza, hulladék, szél, víz – biztosították.

Az árak az Európai Unióban mindenhol meredeken emelkedtek az utóbbi időben, Magyarország azonban tartani tudta élvonalbeli helyét a legolcsóbb áram- és gázár tekintetében. Az Eurostat jelentése szerint az elmúlt év második félévében az unióban Magyarországon volt a legalacsonyabb az áram ára: a 10,8 eurós magyarországi villamosenergia-árakat Bulgária (11,5 euró) és Málta (12,8 euró) követte. A legmagasabb árat Dániában (58,7 euró), Belgiumban (44,9 euró) és Írországban (42 euró) fizették a fogyasztók.

A kép illusztráció. Fotó: www.mvm.hu
A kép illusztráció. Fotó: www.mvm.hu