Jubileumot ünnepeltek Pakson

Ötvenéves a paksi járóbeteg-szakellátás. Ebből az alkalomból Paks Város Önkormányzata és a Paksi Gyógyászati Központ ünnepséget tartott a Csengey Dénes Kulturális Központban. Az esten köszöntőt mondott Süli János országgyűlési képviselő, Szabó Péter, Paks polgármestere és dr. Bodnár Imre, a Paksi Gyógyászati Központ főigazgatója.

Süli János országgyűlési képviselő azt mondta, büszke arra, hogy az eltelt évtizedek alatt Pakson mindenkor színvonalas egészségügyi ellátással, jó szakemberekkel találkozott. Beszélt arról is, hogy nemcsak a paksiak, hanem környező települések lakosai is ellátásban részesültek itt. – Amikor felmerült az erőműépítés kapcsán, hogy bővíteni kell majd az egészségügyi intézményt, a minisztériumból ide érkező kollégák tulajdonképpen azt mondták, nem kell, mert ezek a létesítmények nincsenek használva, mi pedig elmondtuk, hogy nem azért látszanak ilyennek, hanem azért mert gondos személyzet végzi a munkát, mindenki vigyáz arra, amit Paks létre hozott. A mai nap is bámelyik létesítménybe megyünk, példamutató tisztaság, rend van – mondta Süli János, aki kitért arra is, hogy milyen példamutató munka folyt a koronavírus-járvány idején is. Kiemelte, hogy most sem a legkönnyebb évet éljük, de bízik abban, hogy rövid időn belül ismét lesz lehetőség még jobb eszközökkel támogatni a munkát.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Szabó Péter, Paks polgármestere bevezető gondolataiban dr. Pásztor Hilda, a rendelőintézet korábbi igazgatója egyik írásából idézett: „Az intézmény 1973 áprilisában kezdte meg működését a megye egyik legjelentősebb egészégügyi beruházásának eredményeként. Az intézmény műszerezettségét az akkori szakemberek igen magas színvonalúnak értékelték. Az intézmény, mely 1973-ban 15 millió forint beruházással készült el, 50 ezer ember ellátását biztosította. Az induló dolgozói létszám 45 fő volt, 18 körzeti orvos tartozott az intézményhez. Mindez leírhatatlan fejlődést hozott a város életében, hiszen a rendelőintézet megépüléséig három körzeti orvos dolgozott Pakson, a Paksi Járási Szülőotthon, a Járási Tüdőgondozó Intézet fogadta a betegeket, de tevékenykedtek még a területen védőnők és dolgoztak fogászok is.” Szabó Péter kiemelte, hogy nem pusztán ötven évre, hanem az elmúlt egy évszázad paksi kiválóságaira is emlékeznek, akiknek orvosi munkája, szolgálata, erőfeszítése, jövőt szolgáló bátorsága megalapozta a paksi orvosi ellátás mai fejlettségét, elismert színvonalát, és minden ápolóra, asszisztensre, akik az elmúlt évtizedekben Paks orvosi ellátásáért dolgoztak.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

– Tudom, hogy az elmúlt öt évtizedben sok minden változott. Különösen az utolsó húsz évben, amikor is új épületbe költözhetett a városi rendelőintézet, megújulhattak orvosi rendelőink, az orvoslást segítő modern eszközök érkezhetek, és mára városunk lakóinak egészségét nagyon jó körülmények között szolgálhatjuk. De van egy dolog biztosan, ami az elmúlt évtizedben állandó maradt, ez nem más, mint a küzdelem, mely mindig is jellemezte az egészségügy világát. Elég csak a szakorvoshiányra gondolni, vagy arra, hogy a működéshez szükséges források előteremtése és a folyamatosan változó törvényi környezetnek való megfelelés rengeteg erőfeszítést kíván vezetőktől, munkatársaktól és az önkormányzattól is – összegzett a polgármester. Köszöntőjét így zárta: Mai ünnepünk szól tehát a múltról, a jelen valóságáról és mindenekelőtt azokról, aki áldozatos munkájukkal szolgálnak minket, paksiakat. – Önökről, akik bekötözik sebeinket, csillapítják fájdalmunkat, vagy éppen meghallgatják panaszainkat, ezzel sokszor nemcsak a testet, hanem a lelket is gyógyítva. Ezért hálás szívvel köszönöm meg városunk minden polgára nevében az értünk vállalt mindennapos munkájukat, az értékes szolgálatukat – húzta alá.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Dr. Bodnár Imre, a Paksi Gyógyászati Központ főigazgatója előadás tartott az esten, amelyben az elmúlt ötven esztendőnél is messzebb tekintett vissza, hiszen, mint mondta, az ötven év nem minden előzmény nélküli. – A Paksi Gyógyászati Központ, illetve jogelődje, Paks Város Rendelőintézete lett ötvenéves ebben az esztendőben, de nem így kezdődött az egészségügyi ellátás Pakson – kezdte előadását a főigazgató. Felidézte, hogy már a 18. században volt gyógyszertár Pakson, a század közepétől pedig szinte megszakítás nélkül orvosi ellátás. Aztán a 19. században egy parasztház átalakításával szegénykórházat hoztak létre adományokból, amelyet dr. Novák Sándor vezetett, később ez az intézmény szeretetotthonná alakult. Az első világháború idején ideiglenes hadikórházat hoztak létre a paksi fiúiskola tantermeiben, ekkor is élen járva abban, hogy az egészségügyi ellátást a lehető legjobb színvonalon biztosítsák. 1917-ben az első között alakult meg Pakson a Stefánia Szövetség, amely a mai védőnői szolgálat elődje. 1928-ban felmerült a kórházalapítás igénye, de nem valósult meg, viszont az orvosi rendelő mellett biztosítottak két-két szobát az anya- és csecsemővédelem, illetve a tüdővészes betegek számára. Az 1930-as években a paksi származású orvos, dr. Resch Béla szülész-nőgyógyász szakorvos magángyógyintézetet alapított, ahol később dr. Pongrácz Sándor vezetésével sebészet is működött. Ezt az intézményt államosították, ebből lett a Paksi Járási Szülőotthon, amit 1979-ben megszüntettek, 1959-ben itt indult a mentőszolgálat egy autóval. 1948-ban létrehozták a Paksi Járási Tüdőgondozó Intézetet, ami később, Paks várossá válásával 1979-ben került a rendelőintézethez. 1957-től már volt bőrgyógyászati szakellátás, igaz, csak részállásban, majd 1974-től bőr- és nemibeteg-gondozás a megyei intézethez rendelten, ami 1976-ban került a paksi rendelőintézethez. A tüdőgyógyászat egy szép régi épületben működött, a Kurcz-kúriában önálló intézményként – összegzett dr. Bodnár Imre, és ezzel elérkezett a Paksi Gyógyászati Központ jogelődjének létrehozásához.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Mint elmondta, ez 15 millió forintból valósult meg I. sz. Rendelőintézetként a Rákóczi Ferenc utcában, 10 szakterületen, 13 munkahelyen, 45 fő volt a kezdőlétszám, hátterét a Tolna megyei kórház adta. Aztán a bővülő ellátások miatt bővült az intézmény, és 1976-ban a II. sz. Barátság úti telephelyet is birtokba vehették, amely eredetileg fektetőnek épült. Paks Város Rendelőintézetének első igazgatója dr. Horváth Ferenc volt. Aztán 1987-ben jött a Deák Ferenc utcai épület III. sz. telephelyként, ahol védőnők, fogászat, majd gyógytorna, háziorvosok, gyermekorvosok voltak elérhetők. Aztán jött egy újabb mérföldkő, amikor 2003-ban a Táncsics Mihály utcában átadták a 2800 négyzetméteres központi telephelyet, a központi rendelőintézetet korszerű eszközökkel. 2006-ban a Rákóczi utcai épületben kialakították a kistérséget ellátó központi ügyeletet. 2007. októbertől a központi rendelőintézetben működött egynapos sebészet, először közreműködői szerződéssel, majd 2016. áprilistól az intézmény működtetésében. 2008-tól az addig önálló háziorvosi szolgálatot összevonták a rendelőintézettel. A központi rendelőintézet 2003. december 5-i átadásakor dr. Pásztor Hilda volt az igazgató, ő töltötte be a leghosszabb ideig ezt a posztot.

– Paks Városi Rendelőintézete átalakult 2013. október 1-től Paksi Gyógyászati Központtá, önállóan működő és gazdálkodó intézmény lett, amelynek tevékenységi köre a járóbeteg-szakellátás mellett kiterjedt az alapellátásra és a fürdőgyógyászati ellátásra. 2014-ben vették birtokba az új épületszárnyat, a 3300 négyzetméteren működő mozgásterápiás részleget és gyógyfürdőt. 2014 a költözések éve is volt, külső telephelyekről be tudott költözni néhány rendelés a központi épületbe és a gyógyfürdőbe, például a tüdőgyógyászat, a Barátság úti telephelyről a bőrgyógyászat, a fizikoterápia, a Deák Ferenc utcai telephelyről a gyógytorna. 2016–2019 között elvégezték a Deák Ferenc utcai épületen a felújításokat, majd 2017 októberében oda költözött a gasztroenterológia szakrendelés, ahol már komplex endoszkópiával és kiegészítő műszerekkel dolgoznak. 2018 januárjában átvették a Domb utcai háziorvosi rendelő működtetését, és 2019-ben elkezdték a Barátság úti rendelőépület felújítását, majd folytatták 2020 és 2023 között, felújították a hőközpontot, a vizesblokkokat, rendelőket, nyílászárókat cseréltek és létrehoztak egy mosókonyhát. Új, nagyértékű röntgenkészüléket tudtak beszerezni – idézte fel dr. Bodnár Imre, aki arról is beszélt előadásában, hogy a koronavírus-járvány idején részt vettek a védekezésben, a kirendelésekben, az oltások szervezésében, lebonyolításában. – Az orosz-ukrán háború kapcsán részt vettünk a menekültellátásban, különösen a védőnők. A növekvő energiaárak, gazdasági nehézségek fokozódtak, szűkültek a lehetőségek, ezért idén tavasszal megszűnt a fürdőgyógyászati ellátás és az egynapos sebészet, valamint takarékossági okból előbb kiköltöztünk a Deák Ferenc utcai épületből. A területi védőnők július 1-jével átkerültek a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház állományába – mondta.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Elhangzott, hogy most a Paksi Gyógyászati Központ 13 település 36 ezer lakosát látja el. A jelenlegi dolgozói létszám 137 fő, ebből szakorvos 33, közülük 28-an dolgoznak a szakellátásban, ebből 14-en részállásban, alapellátásban pedig 5-en, egy fő részállásban. A szakdolgozóknál 79 fő van, 66 fő szakellátásban dolgozóból csak 2 részállásos és az alapellátásban 13 fő. Az egészségügyben dolgozó segítők 17-en vannak, a gazdasági, műszaki területen 8 fő, ebből kettő karbantartó. Jelenleg 29 szakrendelés, 3 gondozó, 2 felnőtt és 2 gyermekorvosi körzet, egy iskolaorvos és három iskolavédőnő tartozik hozzájuk. – Nem tudjuk, mit hoz a jövő, mindenesetre a jelenlegi csapattal arra fogunk törekendi, hogy a lehetőségekhez mérten a maximumot nyújtsuk, hogy Paks és környéke egészségügyi ellátása minden szempontból a lehető legjobb és legmagasabb színvonalú legyen – zárta előadását dr. Bodnár Imre.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Az ünnepi esten a Shisha Café zenekar adott műsort, majd közös koccintásra és állófogadásra invitálták a megjelenteket.