Zentára látogatott el paksi delegáció

A Város napja alkalmából látogatott el Zentára paksi delegáció. Hagyomány, hogy az utazáshoz civil szervezetek, intézmények képviselői csatlakoznak. Idén a Paksi Ifjúsági Fúvószenekar lépett fel az eseményen.

Négyfős paksi delegáció utazott szeptember közepén Zentára. A küldöttség a zentai csata 326. évfordulója és a város ünnepének alkalmából megrendezett többnapos kulturális kavalkád miatt látogatott el Paks testvérvtelepülésére. A delegáció tagjai voltak az önkormányzat részéről Leber Ferenc alpolgármester, Szántó Zoltán alpolgármester, Ruff Ferenc külkapcsolati referens és Molnár Tibor gépkocsivezető.

A négynapos út során a küldöttség részt vett a zentai szerb község szentmiséjén, illetve a városnapi díszülésen, ahol átadták a település legrangosabb kitüntetéseit. A paksi vendégek tiszteletüket tették a zentai csata évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen is.

Szántó Zoltán azt mondta, hogy kifejezetten igyekeztek mind a szerb, mind a magyar közösség felé gesztusokat gyakorolni. Paks alpolgármestere hozzátette, nagyon fontos a személyes kapcsolattartás a testvértelepülésekkel, és hagyomány, hogy a delegációkhoz civil szervezetek, intézmények képviselői csatlakoznak. Idén a Paksi Ifjúsági Fúvószenekar lépett fel a városi eseményen.

– Zenta és Paks 2021-ben kötött testvérvárosi megállapodást. Azóta folyamatosan ápolja a kapcsolatot a két önkormányzat. Számos alkalommal vettek részt a paksiak különböző eseményeken Zentán, és a Paksi Városi Múzeum is vitt kiállítást a Bottyánsánc történetéről – tájékoztatott Szántó Zoltán. Az alpolgármester elmondta, Paksra is több alkalommal érkezett már delegáció, például néptáncosok zenészek kíséretében.

Idén Galántán, valamint Reichertshofenben is járt paksi küldöttség, és a tervek között szerepel egy kézdivásárhelyi utazás decemberben. Szabó Péter, Paks polgármestere arról tájékoztatott, hogy hamarosan Novovoronyezsbe utazik delegáció, a testvértelepülés atomerőművében tesznek látogatást. A létesítményben a Paks II. atomerőmű új blokkjaihoz hasonló 3+ generációs, VVER–1200 típusú reaktor üzemel. A látogatás célja a tapasztalatszerzés lesz.

A zentai látogatás alkalmával a Paksi Ifjúsági Fúvószenekar és Zenta város fúvószenekara nagysikerű közös koncertet adtak a Város napján, a két zenekar közösen megszólaltatta Fábián Mihály zentai zeneszerző, zenepedagógus művét a Zentai Májust. A nagyszínpadon helyet foglaló két zenekar két karnagya Szabó Péter paksi és Masa Tibor zentai karnagy felváltva mutatták be repertoárjukat. A program a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával jött létre.

A Város napja programsorozat keretében rendezték meg Zentán szeptember 9-én Paks Város Önkormányzata és Zenta Város Önkormányzata támogatásával a paksi Művészetekért Egyesület és a ZentArt zentai zenészekből álló csapatának közreműködésével az első vajdasági amatőr könnyűzenei tehetségkutatót. Az I. ZentArt Könnyűzenei Tehetségkutatóra hat vajdasági és négy magyarországi zenekar jelentkezett. A zsűriben Bodnár Tibi, a Ladánybene 27 gitárosa és Benkő Dávid, a Pannonia Allstars Ska Orchestra zongoristája a Hangfoglaló képviseletében, Cila Gergely, a balatonboglári Légrádi Antal Tehetségkutató Rockfesztivál szervezője, Sebők Szabolcs, a Phrenia zenekar billentyűse és zeneszerzője, Ruff Ferenc, a Paksi Amatőr Pop-Rock-Jazz Fesztivál igazgatója, a Művészetekért Egyesület elnöke, Oliver Petković, a zentai Stevan Mokranjac Zeneiskola gitártanára, a ZentArt megalapítója foglaltak helyet. A megmérettetésen a következő eredmény alakult ki:

I. helyezett a The Teacher & The Revolutioners(SRB)
II. helyezett a Képlet (HU)
III. helyezett a Red Apes zenekar (SRB)