Tolna vármegyében is elindítják az új egységes ügyeleti rendszert

Az ügyeleti alapellátást 2023. október 1-től Tolna vármegyében is az Országos Mentőszolgálat látja el. A betegközpontú rendszer két elemből áll, a háziorvosi ügyeleti ellátásból és a sürgősségi ügyeletből. A részetekről Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője tartott sajtótájékoztatót Szekszárdon.

A mentők idén február 1-jétől a jövő év elejéig fokozatos bevezetendő új egységes ügyeleti rendszere az ügyeleti és mentőegységek integrált irányítására és mobilitására épül, így a beteg állapotának megfelelő ügyeleti, sürgősségi ellátást valamennyi településen, egységesen, mindenki számára a korábbinál magasabb minőségben és szélesebb elérhetőséggel biztosítja. Több vármegye után október 1-jétől Tolna vármegyében is elindul az új rendszer, amiről Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője tartott sajtótájékoztatót Szekszárdon.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer bevezetésének előzményeiről azt mondta, hogy a korábbi tapasztalatok szerint nagyon vegyes színvonalon és megoldásokkal működött az alapellátási ügyelet Magyarországon, voltak helyek, ahol az emberek elégedettek voltak az ellátással, ugyanakkor jócskán voltak panaszok, valamint az ügyeleti ellátás dokumentálása nem volt mindenhol megfelelő. – Az a döntés született, hogy jöjjön létre Magyarországon egy új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer, ami a betegeknek (lakjanak bármelyik településen) magas színvonalú, kiszámítható ellátást nyújt – mondta Győrfi Pál.

Győrfi Pál arról is tájékoztatott, hogy a betegek szokásait vizsgálva megállapították, hogy 16 és 22 óra között általában valamilyen háziorvosi jellegű problémával keresik fel az ügyeletet, 22 óra után pedig akut, sokszor súlyos egészégügyi problémával. – Ezért az új, egységes ügyeleti rendszer is két részből áll, az egyik a háziorvosi ügyeleti periódus, ami hétköznap 16-tól 22 óráig, hétvégén 8-tól 14 óráig tart, utána pedig az OMSZ átveszi a sürgősségi ügyeletet, és egy valódi sürgősségi ügyeleti szolgálatatást nyújt hétköznapokon 22-től 8 óráig, hétvégén és ünnepnapon pedig 14-től 8 óráig. Ehhez létrehoztak egy egységes telefonszámot, a 1830-at, ami minden vármegyében az új rendszer ottani elindításának pillanatától él – összegzett az OMSZ szóvivője. Az ügyeleti hívások kezelése rögzített vonalon, beteg- és minőségbiztosítási szempontokból visszakövethetően, az aktuális szakmai betegosztályozási (triázs) irányelveknek megfelelően történik, így a betegek az egységes ügyeleti rendszerben gyorsabban kapják meg az állapotuknak megfelelő és szükséges ellátást.

Tolna vármegyében hét helyen működik majd házorvosi ügyelet, éjszaka pedig három helyen, Szekszárdon, Dombóváron és Pakson (Tolnai út 2.). A telephelyek változatlanul ott érhetők el, ahol eddig, az egyetlen kivétel Dombóvár, ott a kórházba költözik az ügyelet. Győrfi Pál kiemelte, azt javasolja, hogy mielőtt elindulna valaki az ügyeletre, hívja a 1830-at, egészségügyi szakember fogadja a hívást, és a kapott információk alapján megállapítja, hogy elegendő-e telefonos tanácsadás, vagy szükséges ügyeleti ellátás, sürgősségi ügyeleti kocsit küldése, vagy mentő riasztása. A hét háziorvosi és három éjszakai ügyeletre gyermekkel is lehet menni, ugyanakkor Szekszárdon továbbra is működik a központi gyermekorvosi ügyelet hétköznap 16-tól 22 óráig, hétvégén és ünnepnapon 8 és 20 óra között.

Győrfi Pál arról is beszélt, hogy az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszert fokozatosan vezetik be Magyarországon, február 1-je óta már kilenc vármegyében működik. – Eddig 128.567 ellátást végeztünk, ami elég magas szám ahhoz, hogy lássuk a tendenciákat, és legyen elegendő visszajelzésünk. A tendenciák úgy néznek ki, hogy az ellátási események 93-95 százalékában enyhe egészségügyi problémával találkoztunk, ritka volt a súlyos eset. Az esetek nagy részében elegendő volt az ügyeleti ellátás, nem kellett utána kórházba mennie a betegnek további ellátásra. A visszajelzésekből az látszik, hogy a páciensek elégedettek, jól működik a rendszer. A lekérdezés során egytől ötig pontoznak a páciensek különböző kérdésekre, az átlagérték jelenleg 4,3, ami az egészségügyi szolgáltatások terén egy magas értékelés – mondta Győrfi Pál, hozzátéve, azt ígéri, hogy Tolna vármegyében is mindent megtesznek azért, hogy a betegek elégedettek legyenek, mindenki a legmegfelelőbb, legmagasabb színvonalú ellátást kapja.

A mentők vészhelyzeti telefonszáma nem változik, baleset, más közvetlen életveszély esetén továbbra is a 112 (Egységes Segélyhívó Rendszer) hívásával kell segítséget kérni.

A vármegyei alapellátási ügyeleti rendszer jövőbeni működéséről, a rendszer részleteiről további információ a www.mentok.hu/ugyelet weboldalon érhető el.