Jó napot, mi újság? – Dr. Fazekas Ferenc

Kisugárzásával, megjelenésével, beszédével egy tudós benyomását kelti, és az is dr. Fazekas Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Régészet Tanszékének tanszékvezető-helyettese, egyetemi adjunktus, a Paksi Városi Múzeum augusztus elsejével kinevezett igazgatója.

Dr. Fazekas Ferenc. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Mint elmondta, már gyermekkorában érdekelte a hadtörténet, középiskolásként földrajz és történelem versenyeken indult, az egyetemen végül a történelem szakot választotta. Az első évben, nagyhatású egyetemi oktatóinak köszönhetően döntött úgy, hogy régészettel szeretne foglalkozni. Dr. Fazekas Ferenc 1999-ben lépte át először Lussonium akkor még képzeletbeli kapuját, ahol aztán rendszeresen dolgozott. Az erőd révén összekapcsolhatta a római kori régészetet és a hadtörténetet. A Lussonium és az azt körülvevő Valeria provincia késő császárkori időszakáról szóló doktori disszertációját 2015- ben védte meg.

Prof. Dr. Visy Zsolt, a lussoniumi ásatások elindítója és vezetője 2007-ben bízta rá a kutatások folytatását. 2009-ben a Danube Limes UNESCO WORLD Heritage projekt keretében lehetőség nyílt nagy felületi kutatásokra, ekkor került elő a császárláb. A 2013 óta a városi múzeum munkatársaként, majd 2021-től igazgató-helyetteseként is tevékenykedő dr. Fazekas Ferenc jelentős eredménynek tartja a császárláb megtalálását. A leletnek és a későbbi kutatásoknak köszönhetően sikerült elérni, hogy Aquincum (mai Óbuda területén található római településkomplexum) mintájára Lussonium is beépüljön a nemzetközi tudományos köztudatba. Dr. Fazekas Ferenc megtisztelőnek tartja, hogy egy antik kistárgyakkal foglalkozó nemzetközi társaság (Instrumentum) magyarországi alelnöke lehet.

Igazgató-helyettesi pozíciója alatt megismerte a múzeumi adminisztráció működését, emellett kollégái is bíztatták, hogy a nyugállományba vonuló dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna igazgatói posztjára kiírt pályázaton megmérettesse magát.

Fontosnak tartja, hogy a tudományos eredmények eljussanak a nagyközönséghez is a kultúraközvetítés segítségével. Célja olyan brand (Lussonium-brand) építése, amely alapján Paks városa örökségturisztikai szempontból is meghatározó helyszínné válhat. Tervei között szerepel a németség történetének kutatása is. Az igazgató több évfordulót is jegyez, amelyek a közeljövőben kihívást jelentenek a múzeum számára. Közösségi projektet szeretne indítani Paks 50 címmel, hiszen 2028-ban fél évszázados lesz a város. Az elmúlt 50 évet történeti, szociológiai és kulturális aspektusokból tervezi feldolgozni, amelynek csúcsa egy nagy volumenű kiállítás lenne. Emellett harmincéves lesz a múzeum, és közeleg a mohácsi csata 500. évfordulója, ehhez kapcsolódva a török kori Paksot mutatná be. Dr. Fazekas Ferenc tervei kifogyhatatlanok a Lussonium környezetében rejlő kutatási lehetőségekkel kapcsolatban. – Szeretném még jobban öszszekapcsolni a tudományos pályámat a múzeumival, ez is egy ok volt arra, hogy megpályázzam az igazgatói állást. Szeretném tovább építeni, még intenzívebbé tenni a paksi múzeum és a Pécsi Tudományegyetem között kiépített kapcsolatot, további szakdolgozatok is készülhetnének paksi témákban – emelte ki.

Dr. Fazekas Ferenc hetente többször ingázik Paks és Pécs között, így ritkán tud hódolni hobbijának, az ásványok gyűjtésének. Másik szenvedélye az opera, amit, mint elmondta, csak az Operában, vagy otthon, megfelelő körülmények között élvezet hallgatni. Puccini a kedvenc zeneszerzője.

Megjelent a Paksi Hírnök szeptember 8-i számában.