Idősek világnapja – városi ünnepséget tartottak

– Hiszem, hogy a mai ünnep kiemeli az időskorúak értékeit, létük mindennapi életben megnyilvánuló nélkülözhetetlen fontosságát. Azt az életlátást és szemléletet melyben testet ölt rengeteg tapasztalat, a gyarapodás öröme, a veszteségekből és kudarcokból megszületett szenvedés és a lemondások árán megértett lét békéje. Amikor már nem a rohanó idő, vagy a birtoklás mennyisége, hanem az emberi élet valódi értékei számítanak. Az egészség, a család békéje, ölelő szeretete, az unokák mosolya – ezekkel a gondolatokkal nyitotta köszöntőjét Szabó Péter polgármester az idősek világnapja alkalmából tartott városi ünnepi esten, a Csengey Dénes Kulturális Központban.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Kiemelte, hogy ezért a mai ünnep figyelmezteti a fiatalabb generációkat arra, hogy segítse, óvja és megbecsülje az idősebb nemzedékeket. – Ennek az elemi elvárásnak mi itt Pakson is szeretnénk mindenben megfelelni. Ugyanakkor hiszem, hogy az elmúlt évek embert próbáló eseményei megmutatták, hogy nem csak akarjuk, de tudjuk is vigyázni és segíteni a városunkban élő idősek mindennapi életét. Hiszen a Covid napjaiban számos intézkedéssel és kézzel fogható napi segítséggel álltunk a rászoruló idősek mellett. A megemelkedő energiaárak és az érzékelhetően magas infláció kapcsán az elmúlt közel két évben szükség volt néhány racionális döntés meghozatalára. Mindezt úgy tettük, hogy városunk lakóinak, de különösen is az időseknek a legkevesebb kellemetlenséget okozza. Sokat dolgoztunk és dolgozunk most is azon, hogy az orvosi ellátás városunkban az évek óta megszokott színvonalon tudjon működni. Az elmúlt években gyökeresen átalakult a paksi közösségi közlekedés, hiszen 2021 elejétől nemcsak teljesen elektromos, új buszok járják a város utcáit, hanem arra is odafigyeltünk a vonalak és a menetrend kialakításánál, hogy az idősek közlekedési igényei prioritást élvezzenek. Mert számunkra a legfontosabb érték az ember, akit munkánkkal szolgálni szeretnénk. Hisszük, hogy városunk akkor lesz erős és gyarapodó, ha lehetőségeinkkel az itt élő családokat szolgáljuk. Hitünk szerint pedig a család fontos tagjai a szülők mellett a nagyszülők is. Akik néha főznek a családnak, vigyáznak az unokákra, vagy a legszükségesebb pillanatban támogatják gyermekeiket, unokáikat, fontos támaszt és biztonságot adva a családnak. Ezért is szeretnénk mindennapi munkánkkal biztosítani, hogy a következő években az életük Pakson az itt elérhető modern szolgáltatások által a mainál még biztonságosabb, komfortosabb legyen – összegzett Szabó Péter.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Beszélt arról, hogy az ember annak készít ünnepet, akiben hisz, akit fontosnak, értékesnek tart, akit a múlhatatlanság erejével akar körül venni. – Azért is készítettük a mai ünnepet, mert hisszük, hogy az idős kor különösen fontos érték az egész társadalom számára, melyben elsődlegesen nem az élet fogyatkozása és kudarca mutatkozik meg, hanem az a törvényszerűség, mely az idő múlásából fakad—hangsúlyozta.

Zárásként azt mondta a megjelenteknek, hogy az ünnepek szerves része a köszönet és a hála kifejezése is. – Ezért köszönöm, hogy családjuk szolgálatával, munkájuk, hivatásuk lelkiismeretes megélésével Önök és generációjuk biztonságos, gyarapodó életet építettek számunkra Pakson. A város polgárai nevében kívánok jó egészséget, boldog családi közösséget és sok örömöt a mindennapokban.

Az ünnepnapon már délelőtt várták az időseket a Csengey központba. A Paksi Gyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével egészségügyi vizsgálatokon és szűréseken vehettek részt, volt laborszűrés, testzsírszázalék-mérés, táplálkozási tanácsadás, vérnyomásmérés, frissítőmasszázs, gyógytorna, Bemer szaktanácsadás és termékpróba.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A városi ünnepségen a polgármesteri köszöntő után Szinetár Dóra Csinálom a fesztivált című műsora következett, zongorán kísérte Révész Richárd. Az ünnepséget követően állófogadáson látta vendégül a megjelenteket Paks Város Önkormányzata.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Az ünnepi programról beszámol a TelePaks Híradója is.