Nem tudott nyerni Szolnokon az ASE

Elkezdődött a 2023/2024-es bajnokság a férfi kosárlabda NB I/A csoportjában. Az Atomerőmű SE csapata Szolnokon lépett pályára, és hatpontos vereséget szenvedett. A nyáron jelentős változások voltak a piros-kék játékoskeretben, öt új légiós érkezett, és a magyar játékosok közül is sokan távoztak, illetve érkeztek újak. A felkészülési időszakban a paksi Morgen Ferdinánd és a kaposvári Orosz László emléktornát is megnyerték Kovács Ákosék, de valaki mindig hiányzott betegség vagy sérülés miatt. A szolnoki meccs előtt a csapat Facebook-oldalán adtak ki egy közleményt, amit változtatás nélkül közlünk: „Tájékoztatni szeretnénk Titeket a sérült játékosaink jelenlegi állapotáról. Duda Sanadze térd, illetve Mario Ihring váll MR vizsgálata megtörtént, a kiértékelést követően hétfőn Dudát térd-, Mariot vállspecialista fogja megvizsgálni Budapesten, itt pontos diagnózist is fogunk kapni mindkét játékos állapotáról, a rehabilitáció pontos menetéről és idejéről is. Eilingsfeld János is a sérült külföldi játékosokkal fog tartani, hiszen továbbra sem múlt el a gyulladás a talpában. A pénteki Szolnoki Olajbányász elleni szezonnyitó mérkőzést mindhárom játékos ki fogja hagyni.”

Jól indult az első negyed, Wright Jr. közelijére ugyan egy triplával és egy duplával válaszoltak a hazaiak, de hamar fordított az ASE. White két triplája és két büntetője után 7-11-et mutatott az eredményjelző az ötödik percben. Irányította a játékot a paksi csapat, Csirke Ferenc sokat cserélt, Woods közelije és White újabb hármasa után hét pontra nőtt a piros-kék előny. Ezután azonban jött egy pár hiba, eladott labda, a hazaiak pedig egy 2+1-es akcióval, egy távoli találattal és egy zsákolással átvették a vezetést. Időt kért az Atom a nyolcadik perc végén. Woods pontjaival egálra alakult az eredmény, de az utolsó percben újabb pontokat már csak a szolnokiak szereztek.

A második tíz perc is jól indult paksi szempontból, Wright Jr. a palánk alatt tarthatatlan volt, háromszor egymás után talált be a gyűrű alól. White egy közelivel egy pontra csökkentette a hátrányt, Pajor triplája után pedig már 27-29 állt az eredményjelzőn. Négy perc alatt egy 10-3-as szériával vette át a vezetést az ASE, időt is kértek a vendéglátók. Ezután kiegyenlítetté vált a játék, a hatodik perc elején 31-31-nél bedeszkázták a gyűrűket, egyik fél sem talált be, közel három percig. Woods megszerezte harmadik személyi hibáját, a hazaiak pedig büntetőből, majd egy eladott labdából elléptek három ponttal. Dorogi dudaszós középtávolijával egy pontra csökkent a hátrány.

Egy távoli és egy közeli találattal indította a második félidőt a Szolnok, Kovács Ákos hármasa volt a válasz. Wright Jr. és White közelről szerezte pontjait, így sikerült tartani a lépést, egészen a hetedik perc elejéig. Két paksi ziccer is kimaradt 50-46-nál, a másik oldalon viszont beesett az ötödik szolnoki tripla is, ebben a negyedben időt kért Csirke Ferenc. Kilenc pontra növelte előnyét a hazai társaság, de Dorogi távoli, Woods közeli, valamint Kovács büntetőből esett találatával sikerült látótávolságon belül maradni.

Hat-nullás paksi rohammal indult az utolsó felvonás, először Pajor okos passzát tette be közelről Wright, aztán Dorogi közelről, majd közép-távolról volt eredményes, 57-58 állt az eredményjelzőn. Megint elsült egy szolnoki kéz távolról, beesett egy közelről, máris négy ponttal elléptek a Tisza-partiak, időt kért az ASE a negyedik perc elején. White hármas, Wright 2+1-es akció és újra piros-kék vezetésnek örülhetett a maroknyi paksi szurkoló. Igaz nem sokáig, mert ismét nyílt az olló, 70-64-nél Woods ziccere végig gurult a vason, és kifele jött, a hazai tripla viszont beesett. Időt kért a nyolcadik perc végén Csirke Ferenc kilenc pontos hátránynál, de a hátralévő időben Kovács Ákos tripláján kívül több találat nem esett. Nem sikerült a végjáték.

Szolnoki Olajbányász – Atomerőmű SE 73-67 (24-19, 10-14, 23-19, 16-15). Atomerőmű SE: Woods 9, Gulyás -, Pajor 3/3,White 20/9, Kovács 7/6, Sövegjártó -, Dorogi 9/3, Radics -, Kékesi NJ, Géringer NJ, Wright Jr. 19.