Kellemetlen vereség a csarnokavatón

Első hazai mérkőzését játszotta a 2023/2024-es bajnoki szezonban az Atomerőmű SE NB I/A csoportos férfi kosárlabdacsapata, mégpedig az EGIS Körmend ellen. A mérkőzés előtt ünnepélyes keretek között adták át az ASE sporttelepen felépített 3×3-as kültéri kosárlabdapályát, melyet Morgen Ferdinándról és id. Morgen Frigyesről Morgen Courtnak neveztek el.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A labda feldobása előtt Horváth Péter, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója átadta a felújított ASE csarnokot, majd dr. Kovács Antal klubelnökkel és Gulyás Róbert szakosztályelnökkel közösen átadták Eilingsfeld Jánosnak az ASE örökös bajnoka, Hermann Jánosnak pedig az ASE örökös tagja díjat.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Az első percekben egy találattal mindig a vendégek vezettek, szerencsére mindig érkezett a válasz paksi oldalról. Ekkor egyik oldalon sem lehetett kemény védekezésről beszélni, a tiszta helyzeteket mind a két fél kihasználta. Kovács Ákos közelije, majd Woods zsákolása után 15-12-nél időt kértek a vendégek az ötödik perc közepén. Ezután mind a két oldal keményített a védekezésén, White büntetőire egy tripla és egy közeli jött válaszul, de Radics közeli találatával az Atom nyerte az első tíz percet.

A második felvonás első pontjait White szerezte, de utána hetet szerzett zsinórban a vendégcsapat, 21-24-nél időt kért Csirke Ferenc az ötödik perc elején. Wright Jr. 2+1-ével még egyenlítettek a piros-kékek, de egy 6-0-s szériával ismét ellépett a Körmend, a paksi vezetőedző a hetedik perc végén újra időt kért. Lassan, körülményesen szőtte a támadásait az ASE, gyors indításokat sem lehetett látni. Radics büntetőkből volt eredményes, majd Dorogi triplája után négy pontra csökkent a vendégek előnye, de a végjátékban csak a körmendiek szereztek kosarat.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A nagyszünet után sem sikerült elkapni a fonalat, egy közeli és két távoli találattal tizenkét ponttal ellépett a Körmend. Radics kétpontosa és White hármasa után tízen belülre jött az ASE, majd Govens büntetői és kétpontosa után 42-47-et mutatott az eredményjelző. Nem sikerült tovább faragni a hátrányt, ellépett kilenc ponttal a vendég. Govens négy, Gulyás két büntetőt értékesített, 48-51-nél időt kértek a vendégek a nyolcadik perc végén. Ismét gyorsan válaszoltak a vendégek, és visszaállították hétpontos előnyüket a negyed végére.

Az utolsó felvonás elején sem sikerült megállítani a vasiakat, fokozatosan növelték előnyüket, hiába kért időt az ASE, a hatodik perc végére húsz ponttal elléptek. Ez idő alatt öt vendéghármas landolt a paksi gyűrűben, míg hazai oldalon csak Govens szerzett egyetlen triplát. A hátralévő időben jól menedzselte előnyét a Körmend, esélye sem volt a piros-kékeknek a felzárkózásra.

Atomerőmű SE – EGIS Körmend 62-80 (19-17, 11-20, 20-20, 12-23).
ASE: Woods 9, Gulyás 4, Pajor -, White 18/9, Kovács 4, Géringer NJ, Radics 6, Kékesi NJ, Dorogi 3/3, Sövegjártó NJ, Govens 11/3, Wright Jr 7.

Csirke Ferenc: Gratulálok a Körmendnek, ami döntött az a dobószázalék. Nem voltak meg időben a passzok, nagyon sok ziccert kihagytunk, erre nem lehet kifogás, hogy ez volt az első meccsünk ezen a pályán. Köszönöm, hogy ennyien kilátogattak.

Maliek White: Kemény fizikális mérkőzés volt, a jobb csapat nyert.