A hulladékkezelés globális kihívásai volt a téma

Harmadik alkalommal rendezték meg a Legyen szívügyünk a Föld környezetvédelmi konferenciát az Erzsébet Nagy Szállodában. Az esemény fókuszában A teremtett világ védelme állt.

– Már óvodás kortól annak szellemében próbáljuk nevelni a gyerekeket, hogy óvják és becsüljék meg környezetüket – ezzel a gondolattal köszöntötte a megjelenteket Süli János, országgyűlési képviselő, a harmadik alkalommal megrendezett Legyen szívügyünk a Föld elnevezésű környezetvédelmi konferenciát az Erzsébet Nagy Szállodában október 18-án. Az esemény fókuszában A teremtett világ védelme állt.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A rendezvényen Szabó Péter polgármester a városban elért eredményekről adott összegzést. Példaként elmondta, hogy a városban jól működik a szelektív hulladékgyűjtés és az üveggyűjtés, továbbá tíz helyen tettek ki sütőolajtárolót is. A környezetvédelemhez kapcsolódóan megvalósult az 1000 fát Paksra program, valamint teljesen elektromos meghajtású buszokkal utazhatnak a helyi járatokon a lakosok.

A hulladékkezelés globális kihívásain túl a résztvevők szakmai előadást hallgathattak meg az atomenergia elfogadottságáról és a nukleáris hulladékokról. A műanyagot helyettesítő anyag bemutatójára is sor került. Sípos Gábor, a DegrAway Technologies Kft. cégvezetője úgy jellemezte az újdonságot, hogy a teljes mértékben szerves anyagokból összealított keverék úgy néz ki, mint a műanyag, azonban degradáció, fermentáció útján lebomlik anélkül, hogy bármilyen káros anyagot hagyna maga után. Sem állatokra sem növényekre nem veszélyes.

Az ország több pontjából is érkeztek érdeklődők a konferenciára. Jantnerné Oláh Ilona, az ÖKO Munkacsoport Alapítvány elnöke kiemelte, hogy a környezetvédelem közös ügy, a konferencia célja, hogy felhívja erre a figyelmet.

Az eseményt az ÖKO Munkacsoport Alapítvány és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. rendezte. A rendezvényt támogatta Paks Város Önkormányzata.