Befejeződött a helyi közösségi közlekedés továbbfejlesztésének előkészítése

A projektre az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programban nyert vissza nem térítendő támogatást a Paksi Közlekedési Kft. A fejlesztések között szerepel a jelenlegi utastájékoztatási rendszer fejlesztése, elektromos autóbuszok beszerzése, hidrogén meghajtású buszok fenntarthatósági koncepcióterve és okos megállóhelyek kialakítása. A projektzáró rendezvényt október 19-én tartotta a Paksi Közlekedési Kft.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

– Nyugodtan mondhatom, kiváló tanulmányok, kiváló előkészítő munkák születtek – így összegezte az elmúlt időszakban végzett munkát Tavi Tamás, a Paksi Közlekedési Kft. ügyvezetője, értékelve a helyi közösségi közlekedés továbbfejlesztésének előkészítését. A projektre az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programban nyert 509 millió forint vissza nem térítendő támogatást a város tömegközlekedését biztosító cég.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Az előkészítésben szerepel többek között a jelenlegi utastájékoztatási rendszer fejlesztése, elektromos autóbuszok beszerzése, hidrogén meghajtású buszok fenntarthatósági koncepcióterve és okos megállóhelyek kialakítása. Tavi Tamás elmondta, hogy a telephelyfejlesztésre, illetve a városi közlekedéshez kapcsolódó helyszíneknek a fejlesztésére koncentráltak. Ezt zárja kerek egészbe a részletes megvalósíthatósági tanulmány. Ez az összes dokumentumot egybevonja, számolja a költségeket a beruházáshoz szükséges oldalról. Az RMT alapozza meg, hogy be tudjanak adni egy olyan támogatási kérelmet az IKOP Plusz felé, ami a megvalósításhoz a megfelelő forrást biztosítani tudja számukra.

A projektzáró ünnepségen részt vett Leber Ferenc, Paks alpolgármestere, aki hangsúlyozta, hogy a város eddig is rengeteget tett a zöldítésért, környezetvédelemért. Évekkel ezelőtt kezdődött új időszámítás a tömegközlekedésben, a zöldbuszok azóta is kipufogógáz-kibocsátás nélkül szállítják az utasokat. A városvezetés üdvözölte a sikeresen megvalósuló előkészítő projektet. Leber Ferenc a rendezvényen úgy fogalmazott, hogy kiterjedt és megalapozott volt az előkészítés.

Amennyiben a Paksi Közlekedési Kft. sikeresen pályázik az IKOP Plusz programban, a tervezett beruházásokat 2025 végéig végrehajtja.
A PROJEKT AZONOSÍTÓJA: IKOP-3.2.0-15-2021-00040