Szombathelyi büntető-zivatar, kikapott az ASE

A bajnoki táblázat második helyén álló, 2022/2023-as bajnok Falco-Vulcano Energia KC Szombathely ellen lépett pályára az Atomerőmű SE NB I/A csoportos férfi kosárlabdacsapata. A négy forduló után négy vereséggel a táblázat utolsó helyén álló piros-kékeknél a Kaposvár elleni hazai vereség után edzőváltásra került sor, Csirke Ferenc helyére a szlovén Sebastjan Krasovec érkezett. Az új vezetőedző a mérkőzés előtt a következőket mondta az egyik internetes kosárlabdaportálnak: elsősorban egyelőre mentálisan próbáltunk változtatni dolgokat, persze taktikailag is módosítottunk pár dolgot, amennyire időnk volt, remélhetőleg ez már látszani fog. Meglátjuk, hogy mi sül ki ebből, elsősorban nagyobb energiát és agresszívabb játékot várok a csapatomtól, mint mondtam a Szombathely a favorit.

Jól indult a mérkőzés, Gulyás triplájával és Govens büntetőivel öt nullára elléptek negyvenöt másodperc alatt. Gulyás egy újabb hármast süllyesztett el a hazaiak gyűrűjében, majd ismét Govens volt eredményes, ezúttal közelről, 3-10-et mutatott az eredményjeltő az ötödik percben. Keményített a védekezésén a Falco, többször is lejárt úgy a paksi támadóidő, hogy nem tudták ráemelni a labdát a gyűrűre. Fokozatosan dolgozták le a hátrányukat a hazaiak, majd a vezetést is átvették, négy és fél perc alatt egy 13-1-es szériával 16-11-re alakították az állást.

A második negyed elején még egy perc sem telt el, amikor Krasovec vezetőedző magához hívta a paksi játékosokat. Percekig állandósult a két csapat közötti hat pont különbség, White, Dorogi és Radics révén tartotta a lépést az Atom, aztán egy újabb hazai gyorsindításos gól után újra időt kért az ASE az ötödik perc végén. Tíz pont fölé nőtt a szombathelyi előny a hatodik percben, a hazaiak biztosan tartották ezt az előnyt, a piros-kékek erejéből pedig nem futotta többre.

A nagyszünet után kezdett csökkenni a hátrány, mindenki kivette a részét a pontszerzésből, Kovács Ákos triplája után 50-45-öt mutatott az eredményjelző. Ihring a palánknak háttal dobott be közelről, időt kértek a hazaiak a hatodik perc végén. Ellépett öt ponttal a vendéglátó, a nyolcadik perc végén Kovács büntetőivel egy kosárnyira olvadt a piros-kékek hátránya. A hátralévő két percben már csak Dorogi talált be közelről, újra nyílttá vált a mérkőzés.

Az utolsó felvonás elején Kovács hat pontjának köszönhetően már 60-63 állt az eredményjelző táblán. Ezután technikai büntetések és büntetők követték egymást, amelyek leginkább a paksi csapatot sújtották, de White 3+1-ével még 67-66-ra visszajött az ASE a negyedik perc vége felé. Utána azonban már nem volt megállás, újabb hazai büntetők következtek – a mérkőzés során 37 büntetőt dobhatott a vasi csapat, amiből 32 be is esett, szemben az ASE 24/19-es mutatójával –, és a hatodik percben tíz pont fölé nőtt a cinegék előnye. Hiába kért időt Sebastjan Krasovec, szétesett az Atom játéka, az utolsó percekben simán őrizte, sőt növelte előnyét a Szombathely.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Atomerőmű SE 88-69 (18-13, 21-15, 17-27,32-14).
ASE: Woods 14, Gulyás 6/6, Pajor -, White 12, Kovács 11/3, Radics 7/3, Géringer NJ, Dorogi 4, Sövegjártó NJ, Ihring 2, Govens 10, Wright Jr. 3.

A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com
A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com