Szijjártó Péter: jól halad a munka a Paks II. projektben

– Kitermeltünk 1,5 millió köbméter földet, elkészült a résfal közel kétharmada, múlt héten megkezdtük a talajszilárdítást – tájékoztatott a Paks II. projekt legfontosabb aktualitásairól Szijjártó Péter Pécsett.

Forrás: Paks II. Zrt.

A külgazdasági és külügyminiszter Joint Venture Szövetség (JVSZ) Country Ride rendezvénysorozatának pécsi állomásán beszélt arról, hogy Európa legjobb beruházástámogató rendszerét működteti Magyarország. Kiemelte: a kormány a keleti és a nyugati országrész tőke- és beruházásvonzó képességének egyensúlyba hozását követően a beruházásösztönzés stratégiai fókuszát Dél-Magyarországra irányítja. A tárcavezető kitérve a térség legjelentősebb beruházására, a Paks II. projektre hangsúlyozta, hogy ez egy nemzetközi projekt, amelybe amerikai, francia, német, osztrák és svéd cégek is bekapcsolódtak. Szijjártó Péter megerősítette, a paksi bővítésre szükség van. Beszámolt arról, hogy a munkálatok szemmel láthatóan jól haladnak. – Kitermeltünk több mint 1,5 millió köbméter földet, elkészült a résfal közel kétharmada, múlt héten megkezdtük a talajszilárdítást – mondta.

Forrás: Paks II. Zrt.

A projekt szükségességéről Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója további részleteket közölt. Mint elmondta, a hazai erőműpark öregszik, a villamos energia tárolása gazdaságos keretek között, ipari mértékben jelenleg nem megoldott, a növekvő igények kielégítéséhez szükség van új kapacitásokra.

Emlékeztetett rá, hogy amellett, hogy két új blokk épül Pakson, az atomerőmű működő blokkjainak további üzemidő-hosszabbításán is dolgoznak. Az atomenergia fenntartható és karbonsemleges, ráadásul a megújuló energiaforrásokkal összevetve is a legkisebb a földterületigénye.

A Paks II. beruházás területe 300 hektár, amelyből maga az atomerőmű 120-130 hektáron épül meg. A múlt héten megkezdődött talajszilárdítás révén megerősítjük a két új blokk alatti területet, ezzel is tovább növelve a biztonságot.

A Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója aláhúzta: ahhoz, hogy a hazai vállalkozások csatlakozni tudjanak a Paks II. projekthez az exporttapasztalaton túl nukleáris minősítésre van szükség. – Mind a saját, mind a fővállalkozó által bevonni kívánt szállítók alkalmasságát a nukleáris minősítési eljárás során a Paks II. Zrt. vizsgálja – tájékoztatott Jákli Gergely. Hozzátette, azon vállalkozások előtt, amelyek bekapcsolódnak ilyen módon a Paks II. projektbe, jelentős piac nyílik meg, hiszen Európa-, illetve világszerte sok ország döntött úgy Magyarországhoz hasonlóan, hogy meghosszabbítja működő blokkjainak üzemidejét, illetve új atomerőművet épít.

A hazai és külföldi kis-, közép- és nagyvállalatokat tömörítő Joint Venture Szövetség, amelynek elnökségi tagja Jákli Gergely elnök-vezérigazgató, közel négy évtizede segíti tagvállalatainak magyarországi működését. Kiemelt feladata, hogy támogassa tagvállalatai gazdasági életben betöltött fontos szerepét, és aktív érdekképviseleti tevékenységet lásson el szoros együttműködésben a mindenkori kormányzattal.

(X)