Megáldották az újborokat

A történelmi egyházak képviselői áldották meg Márton napján az újborokat a Sárgödör-téri Présháztulajdonosok Egyesülete és Paks Város Önkormányzata által közösen szervezett borünnepen. A Sárgödör-téri rendezvénysátorban az ünnepi beszédeket követően csapra verték a hordókat, majd a borokat a vendégek is megkóstolhatták.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Huszonöt paksi gazda áldatta meg borát november 11-én a Sárgödör téren a Sárgödör-téri Présháztulajdonosok Egyesülete és Paks Város Önkormányzata szervezésében megtartott Márton-napi borünnepen. Dr. Hanol János, a Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesületének titkára arról beszélt megnyitójában, hogy a Sárgödör téri rendezvényen az újbor megkóstolása a bor szeretetét és tiszteletét fejezi ki. Kürtösi Krisztián katolikus plébános, Zuschlag Nepp-Éva evangélikus és Lenkey István református lelkész beszédet és imádságot is mondott az eseményen, majd megáldották a palackokban és a hordókban sorakozó újborokat.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Leber Ferenc egyesületi elnök, egyben Paks alpolgármestere kiemelte, az egyesület és önkormányzat szándékában egyaránt az áll, hogy azoknak, akik a borünnep hangulatát szeretik, adjanak alkalmat az összejövetelekre. Szántó Zoltán alpolgármester az önkormányzat képviseletében volt jelen a rendezvényen. Hangsúlyozta, hogy a város számára fontosak a boráldáshoz hasonló civil kezdeményezések. Mint mondta: a Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesülete nagyon komoly munkát fektetett a paksi borokba, a sillerbe mint brandbe, és a Sárgödör tér épített környezetére. A város számára fontos tevékenységet végez az egyesület, és egy nyitott programon mutatja meg munkája eredményét. Ezek után csapra verték a Somkert Zoltán és Krausz Andrea borászok által készített, rangos grémium által zsűrizett nedűket tartalmazó hordókat.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Az esten dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója mondott pohárköszöntőt, amelyben kiemelte az együtt töltött idő és az ezt lehetővé tevő alkalmak fontosságát. A rendezvényen fellépett a Siller Nótakör, illetve Tausz János mulatós zenész szórakoztatta a közönséget. Az est folyamán libamájas és libazsíros kenyeret fogyaszthattak a megjelentek.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal