Fontos ütemtervet fogadott el az orosz és magyar fél Pakson

A következő évtized elején hálózatra fogják tudni kapcsolni az új, Paks 2 atomerőművet. Ezt szolgálja az a következő évekre szóló ütemterv, amit kedden (11.14.) Pakson írt alá Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az elfogadott dokumentum kapcsán azt mondta, hogy a következő félévben a beruházáshoz szükséges mintegy hatvan felvonulási épület építése fog megtörténni.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Folyamatos a munkavégzés a Paks 2 atomerőmű területén. November elején a kivitelezés újabb fázisa kezdődött meg, a talajszilárdítás folyamata indult el. A külgazdasági és külügyminiszter kedden (11.14.) Pakson tartott sajtótájékoztatón azt mondta, ez egy fontos szakasz, mert stabilizálja a két új blokk alatti területet. Erre összesen tizenhét hektáros területen kerül sor. Szijjártó Péter úgy fogalmazott, hogy bevált nemzetközi módszert alkalmaznak. Hetvenötezer talajszilárdítási furatot fognak készíteni. Naponta körülbelül száz ilyen furat készítésére van lehetőség a jelenlegi kapacitással.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A résfal építése is folyamatos. A talajvizet kizáró védmű nyolcvan százaléka elkészült már, a hatos blokk alatti talajkiemelés során pedig másfél millió köbméter földet termeltek ki. A következő félévben a beruházáshoz szükséges mintegy hatvan felvonulási épület építése történik meg a külügyminiszter szerint. Szijjártó Péter azt mondta, hogy november 14-én aláírták a következő évekre vonatkozó ütemtervet, és ezen ütemterv alapján a következő évtized elején hálózatra fogják tudni kapcsolni az új atomerőművet.

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A VVER 1200-as típusú blokkokat szériagyártásban építi a Roszatom. Hat ilyen blokk már működik Oroszországban, további 14 pedig épül világszerte. – A két magyar blokk itt Pakson különös figyelmet érdemel részünkről. A Belorusz projekt vezetője is ide érkezett és a legjobb erőinket fogjuk ide irányítani, azért, mert itt a követelmények a magyar vezetés részéről nagyon magasak. Az európai szabályozók részéről is nagyon nagy a figyelem. Pontosan tudjuk, hogy a nemzetközi környezet nem egészen baráti módon viszonyul a Roszatom iránt, de mi készen állunk a külső nyomás ellenére maximálisan megvalósítani ezt a projektet – mondta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója.

A Paks 2 atomerőműnek köszönhetően hazánk azon húsz ország között fog maradni a világon, amelyek képesek arra, hogy úgy növelik a gazdasági teljesítményüket, hogy közben csökkentik a káros anyag kibocsátást. A két új blokk megépülésével évente tizenhét millió tonna szén-dioxiddal kevesebbet bocsát ki Magyarország.