Paksi Advent – gyertyagyújtás

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is programsorozatot állítottak össze a Csengey Dénes Kulturális Központ munkatársai a Paksi Adventre. Az első gyertyagyújtás december 3-án volt az Atom téren, ahol Leber Ferenc alpolgármester mondott köszöntőt.

– Az advent a keresztény kultúrkörben a karácsony napját megelőző negyedik vasárnap kezdődik. Arra hivatott, hogy a rohanó hétköznapok szürke áradatát szép lassan megszelídítsük, és felépítsük magunkban a boldog várakozást, végül a beteljesült ünnepet – kezdte ünnepi gondolatait Leber Ferenc alpolgármester. – Évről évre felnöveljük magunkban a zöld, arany, piros csengettyűs hangulatot, aminek íze, illata, hangja, aromája van, amit sok-sok gyermekkori apai, anyai, nagyszülői történetből megélt jelenetből teremtünk meg. Ugyanígy a közösségnek is megvannak a saját hagyományai. A templomi szertartások orgonamuzsikás rendje, a jótékonysági ajándékozó akciók, az iskolai ünnepi műsorok, a városi mézeskalácsos, forralt boros vásárok. Advent első vasárnapján gyújtjuk meg a koszorú első gyertyáját, ezzel elkezdődik egy folyamat, melynek a végén már ott vár minket a legnagyobb ünnep, a karácsony. A legenda szerint egy kék köpenybe öltözött angyal érkezik, aki az emberek közötti kommunikációt erősíti fel, és megnyitja a lelkeket egymás felé. Kívánom, hogy képesek legyünk megtalálni az utat egymáshoz. Ebben vezet minket az adventi koszorú, mely jelképezi a közösség összetartását és állandóságát. Négy gyertyája pedig emlékeztet minket a legfontosabb útravalóra: a hitet, a reményt, az örömöt és a szeretetet jelképezik. Ez a mai, az első gyertya segít elmélyíteni a hitet, hogy közös értékeink mentén egy irányba haladunk, mindannyian gyermekeink boldogulásáért dolgozunk. A tudatot, hogy együtt kell megtennünk a jövőhöz vezető utat, mely szeretettel van kikövezve – mondta Leber Ferenc. Azzal kívánt áldott ünnepvárást, hogy kívánja minden paksi polgárnak, hogy képes legyen a múlt emlékéből és a jövő reményéből örömöt kovácsolni az idei ünnepen is. Élvezzék az advent lélekderítő illatait, a gyertyafény, a csillagszóró, a csengettyű varászaltos atmoszféráját.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Ezen a napon a Csurgó zenekar és a Freddie Duó lépett fel. A programsorozat december 17-ig tart, péntekenként, szombatonként és vasárnaponként színpadi műsorral, illetve vasárnaponként gyertyagyújtással, december 6-án pedig Mikulás napi program lesz. Adventi vásárral is készültek a szervezők, ahova hétköznapokon 16-tól 19 óráig, hétvégeken pedig 15-től 19 óráig várják az érdeklődőket, valamint workshopokra is invitálják a lakosságot.