A tudományos eszmecserék aktív résztvevője a Paks II. társaság

Kiemelt téma volt a Paks II. projekt a Magyar Nukleáris Társaság szakmai fórumán. A szervezet huszadik alkalommal tartotta meg szimpóziumát, hogy elősegítse a hazai műszaki és tudományos eszmecserét, és lehetőséget biztosítson egymás kölcsönös tájékoztatására az aktuális szakmai ügyekről.

Fotó: Paks II. Zrt.

Az Országos Atomenergia Hivatal elnöke nyitotta az előadások sorát a XX. Nukleáris Technikai Szimpóziumon, amelyet idén Siófokon rendeztek. Kádár Andrea Beatrix az Atomtörvény és a Nukleáris Biztonsági Szabályzatokat tartalmazó OAH-rendelet tervezett módosításairól adott áttekintést, kiemelve, hogy az új szabályozás fontos célja a fokozatos megközelítés elvének hangsúlyosabb megjelenítése, amelynek köszönhetően az OAH felügyeleti tevékenységét is hatékonyabban lehet megszervezni, a nukleáris biztonság magas szinten tartása mellett.

A hazai nukleáris szakemberek seregszemléjén a Paks II. projekt is fókuszba került. Kiemelt figyelem övezte az előadások sorát, amelyek átfogó képet adtak a projekt helyzetéről és az abban folyó magas színvonalú szakmai munkáról. – A látványos földmunkák mellett komoly munka folyik a háttérben is. Azon dolgozunk a kollégáimmal, hogy a megfelelő időpontban megfelelő minőségben rendelkezésre álljanak a szükséges tervek – fogalmazott Szarvas Krisztián műszaki igazgató, aki a kivitelezés és a tervezés aktualitásait foglalta össze. Elmondta, hogy a Paks II. szakemberei számára az orosz fővállalkozó által biztosított óriási terjedelmű dokumentáció feldolgozásánál mindig az a vezérelv, hogy a lehető legprecízebb tervek készüljenek. Az új atomerőművi blokkok tervezési folyamatának részleteiről, a tervezési dokumentumokról, s arról, hogy ezek hogyan kapcsolódnak az engedélyezési folyamatokhoz, már Járfás Tamás általános műszaki osztályvezető beszélt. –Sokrétű az orosz partnerekkel a közös munka metódusa. Annak ellenére, hogy szériagyártásban készülnek ezek a blokkok, a generáltervezőnek az adott telephelyre és jogszabályi környezetre kell szabni a terveket – részletezte. Arra is kitért, hogy immár a kiviteli tervek vannak a Paks II.-es szakemberek asztalán. Szécsényi Zsolt nukleáris osztályvezető pedig a független biztonsági elemzések szükségességéről és terjedelméről szóló előadásában kifejtette, hogy a Nukleáris Biztonsági Szabályzatok követelményeinek eleget téve a fővállalkozótól független módszerekkel és eszközökkel végeznek elemzéseket. – Ebbe beletartoznak a termohidraulikai és valószínűség alapú biztonsági elemzések, a szilárdsági számítások, amelyek segítségével azt kell igazolnunk, hogy a nukleáris biztonsági kritériumok teljesülnek.

A biztonsági elemzésekről szó esett a Magyar Mérnöki Kamara nukleáris szakmai mérnök továbbképzésén is, ahol a Paks II. Zrt. három munkatársa is előadást tartott. A társaság a hazaiak mellett a nemzetközi nukleáris szervezetekkel is intenzív kapcsolatot ápol. Ennek eredményeként a napokban ismét Pakson jártak az Atomerőmű Üzemeltetők Világszövetsége, azaz a WANO szakemberei. A részvételükkel rendezett szakmai tapasztalatcsere során ezúttal az irányítástechnika került a fókuszba.

(X)