Paksi Advent – gyertyagyújtás

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is programsorozatot állítottak össze a Csengey Dénes Kulturális Központ munkatársai a Paksi Adventre. A második gyertyagyújtás december 10-én volt az Atom téren, ahol Szántó Zoltán alpolgármester mondott köszöntőt.

– Karácsony ünnepe maga a csoda, de várakozás nélkül ez a csoda sem tudná a legszebb arcát megmutatni. A készülődés, a vágyakozás teszi azzá – kezdte ünnepi gondolatait Szántó Zoltán alpolgármester. Mint mondta, az év legnagyobb ünnepét megelőző adventi négy hét a csodavárás ideje. – Ilyenkor izgatottan tervezzük az ünnepi menüt, az ajándékozást, számba vesszük teendőinket, de sajnos sokszor túlságosan is belemerülünk a feladatok megoldásába. Az adventi időszak önmagában is egy végtelen ünneplés lehet, ha megtaláljuk a módját hogyan építsünk be a mindennapjainkba egy kis lelassulást. Ha rohanás helyett családunkra és önmagunkra koncentrálunk, akkor sok örömben lehet részünk. Ezért arra kérem önöket, álljanak meg egy pillanatra a rohanó világban, mélyedjenek el önmagukban, és fedezzék fel az advent igazi jelentését. Élvezzék ki a készülődés szépségeit, ne engedjék, hogy megkopjon ennek a négy hétnek a varázsa. A megváltó születésének ünnepén túl előkészíti lelkünket szeretteink mosolyára, a finom falatokra, a karácsonyfa csillagszóróinak ragyogására. Emellett készítsünk számvetést az idei évről. Idézzük fel a legszebb pillanatokat, és minden szépséget, jóságot raktározzunk el a lelkünkben, hogy ebből meríthessünk erőt az elkövetkező új év napjaira is. Az ünnep hangulatában a másik emberre figyelünk, és arra gondolunk, mit nyújthatnánk szeretteinknek. Azoknak, akik fontosak számunkra. XVI. Benedek pápa szavait idézve: Az advent gyönyörű feladata, hogy mindannyiunkban felébressze a jóság emlékét, és ezáltal megnyissa a remény kapuit. Az ünnep úgy lesz teljes, ha az ajándékok mellé oda tudjuk tenni a szívünket is, akkor adtunk igazi értéket. És hogy ez az időszak mindenki számára reményt és örömet kínáljon idén is van lehetőségünk segíteni felajánlásokkal, akár egy cipősdoboznyi szeretettel, de már egy tábla csokival is tehetünk azért, hogy az ünnep a rászorulók számára is szép legyen. Őrizzünk meg ezekből a reményteli pillanatokból morzsákat az eljövendő év hétköznapjaira azért, hogy azokból is kicsit ünnepit, kicsit méltóságteljest, a hétköznapitól eltérőt varázsoljunk – mondta köszöntőjében Szántó Zoltán, ami azzal zárt, hogy a második gyertya meggyújtása ezt a reményt jelképezi.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Ezen a napon Kovácsovics Fruzsina, illetve Vásáry André léptek fel. A programsorozat december 17-ig tart, pénteken, szombaton és vasárnap színpadi műsorral, illetve vasárnap gyertyagyújtással, valamint adventi vásárral is készültek a szervezők, ahova hétköznapokon 16-tól 19 óráig, hétvégén pedig 15-től 19 óráig várják az érdeklődőket.