Újabb mérföldkőről tájékoztatták az atomerőműben a sajtót

A nemzeti energiastratégia eredményes megvalósításának egyik fő letéteményese az MVM csoport, a csoport sikereié pedig a Paksi Atomerőmű – mondta beszédében dr. Kiss Csaba, az MVM Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese a paksi atomerőműben december 5-én tartott sajtótájékoztatón.

Fotó: TelePaks-Paksi Hírnök Facebook-oldal

Az eseményen számolt be Horváth Péter János, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója arról, hogy bejelentették az Európai Unió számára az atomerőmű üzemidejének további meghosszabbítását. Ezzel kezdetét veszi az a nagyjából egy évtizedes folyamat, amelynek eredményeként újabb húsz évvel hosszabbodhat majd meg az üzemelési engedély. – Ez az erőmű már nem ugyanaz, mint amelyik négy évtizeddel ezelőtt megkezdte a működését: a folyamatos fejlesztéseknek, felújításoknak, biztonságnövelő intézkedéseknek és az itt dolgozó szakembergárdának köszönhetően az erőmű ma már egy generációval fejlettebb, mint az elindulásakor volt – tette hozzá a vezérigazgató. Horváth Péter János hangsúlyozta: a biztonság iránti maximális elkötelezettséggel és a felelős, jó gazda szemlélettel kialakított üzemeltetési és karbantartási gyakorlat eredményeként a paksi atomerőmű teljes mértékben alkalmas arra, hogy további évtizedeken keresztül szolgálja Magyarországot.

Czibula Mihály, a További Üzemidő Hosszabbítás kiemelt projektjének vezetője az üzemidő hosszabbítás műszaki kérdéseiről beszélt, felidézve a kétezres évek elején kezdődött korábbi üzemidő hosszabbítási projekt eredményességét. A teljesítménynövelő beruházásoknak köszönhetően a VVR440-es reaktortípusok 440 megawattos névleges teljesítménye mára 504-506 megawattra emelkedett – tette hozzá a projektvezető.
Tóth Pál, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint az üzemidő hosszabbítással az atomerőmű összesen hetven évig működhet; ehhez teljes szakmai spektrumot felölelő rekonstrukciók szükségesek.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a törvényben előírt kétévi üzemanyagkészletet a jövő év folyamán háromévnyire növeli a társaság.

A tájékoztatót követően a sajtó munkatársai csoportvezetők kíséretében megtekinthették a frissüzemanyag-tárolót, a forrókamrasort, a reaktorpódiumot és az atomerőmű belső tereit.