Paksi Advent – gyertyagyújtás

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is programsorozatot állítottak össze a Csengey Dénes Kulturális Központ munkatársai a Paksi Adventre. A harmadik gyertyagyújtás december 17-én volt az Atom téren, ahol Szabó Péter polgármester mondott köszöntőt.

– Az idei igen rövid adventünk harmadik hetének jeleként gyújtjuk ma meg a többitől elütő, rózsaszínű gyertyát – kezdte köszöntőjét a polgármester. Mint mondta, a keresztény gondolkodás szerint míg a lila gyertyák a bűnbánatot jelzik, addig a rózsaszín az öröm színe a koszorún. Az adventi koszorú egy másik szimbolikus értelmezése szerint, a négy hét az ember Istennel való találkozásának négy, különböző formáját jeleníti meg. Vagyis ilyenkor advent idején a várakozás és a bűnbánat mellett biztosan megjelenik a találkozás és az öröm gondolata is. Mindez abban is testet ölt, hogy az érkező ünnep egyik legjobban vágyott része a találkozás. A családi asztal közösségében megélt pillanatok, amikor generációk mosolyognak egymásra, amikor együtt ünnepel nagyszülő, gyermek és unoka. Tesszük ezt a karácsony valódi örömében, a több mint 2000 éves történet mélységében, ahol nem a fény, a pompa, kényelem és a rang határozta meg a találkozás minőségét, hanem a barlangistálló egyszerűségébe érkező Isten mindent átjáró és mindenen áthatoló szeretete, mely a jászolnál egy közösségbe emelte az igazat és bűnöst, pásztort és királyt, égit és földit. Hiszem, hogy karácsony reménye ma sem múlt el. Sőt világunk mindennél jobban rászorul a karácsonyi éjszaka békéjére, fényére, megbocsájtására, igazságának örömére – összegzett. Kiemelte: Kívánom, hogy advent visszalévő napjai hozzák el és tegyék teljessé számunkra azt a fényt és örömöt, mely beragyogja gyermekeink, szüleink, nagyszüleink arcát, mely segít túltekinteni a fájdalmakon, veszteségeinken, kudarcainkon, és békét ad félelmeink, nyugtalan kereséseink idején is. Így kívánok városunk minden polgárának a szív igaz fényében ragyogó karácsonyi ünnepet és az áldott békét hozó új esztendőt – zárta gondolatait Szabó Péter.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Ezen a napon fellépett a Boridalok, Gregor Bernadett, valamint Gáspár Laci, és volt jótékonysági sütivásár. A Csengey Dénes Kulturális Központ Facebook-oldalán olvasható, hogy a sütivásáron 249.440 foirnt gyűlt össze, melyet ma (12.18.) átadtak a Paks Kistérségi Szociális Központnak. Köszönik az Atomerőmű Nyudíjasklub Egyesületnek, a Dunakömlődi Nyugdíjas Klubnak, a Konzervgyári Nyugdíjasklubnak és a Paks Városi Nyugdíjas Klubnak a segítséget és a rengeteg finom süteményt, nélkülük nem jött volna létre az esemény. És mindenkinek köszönik, aki részt vett a gyűjtésben.