Akár egy év múlva sor kerülhet az első betonöntésre

Jelenleg néhány százan, öt év múlva már több ezren dolgoznak az új atomerőmű építésén. Az első betonöntést 2025 márciusára ütemezték, de meghatározták azokat a feltételeket is, amelyek teljesülése esetén 2024 decemberében sor kerülhet rá. Minderről a Világgazdaságnak beszélt Vitalij Poljanyin, az új paksi projektigazgató.

Forrás: Paks II. Zrt.

Az Atomsztrojexport jelenleg 210-220 főt foglalkoztat Pakson. Ők családjaikkal érkeztek Magyarországra. A Bauer jelenleg 300 fővel dolgozik a területen. Minderről a november 20-án kinevezett új projektigazgató beszélt a vg.hu-nak. Vitalij Poljanyin rámutatott, hogy az orosz szakemberek – jórészt mérnökök – száma nőni fog. A legtöbben 2028 táján, az üzembe helyezés idején lesznek itt. A kivitelezés csúcsidején 1300-1400 mérnökre és 12-13 ezer munkásra lesz szükség. Kitért arra is, hogy az orosz szakemberek elhelyezése megoldott, gyermekeik a helyi iskolákba, óvodákba járnak. Van egy 17 fős, alsós tagozatos csoport is, amelynek tagjai az iskolarendszer mellett orosz tannyelvű oktatásban részesülnek. E csoport létszáma később bővül.

– Szabó Péter paksi polgármesterrel kedden egyeztettünk a lakhatás, az iskoláztatás és az egészségügyi ellátás részleteiről, e feladatokra létrejött egy munkacsoport is. A Roszatom általában is igyekszik részt venni az olyan feladatok megoldásában, amelyek a jelenlétéből adódnak azokban az országokban, amelyekben projektet valósít meg – fűzte hozzá Poljanyin.

– Mindenekelőtt nagyon hálásak vagyunk a magyar félnek azért, hogy augusztusban lehetővé tette a beruházás második szakasza, vagyis a tényleges kivitelezés indítását. A tervek szerint 2028-ra elkészül az első új blokk nukleáris szigete. Utána két évig tart a szerelés, és következhet az üzembe helyezés folyamata – tájékoztatott a kérdésre, hogy mikorra készül el az új atomerőmű. Hozzátette: az ezekkel kapcsolatos részletek a beruházás ütemtervének áprilisi frissítésébe kerülnek majd bele.

A szimbolikus első betonöntés időpontjaként 2025 márciusát jelölték meg a legutóbbi paksi egyeztetésen, amelyen részt vett Alekszej Lihacsov és Andrej Petrov, a fővállalkozó Atomsztrojekszport vezérigazgatója. Ám a magyar megrendelővel meghatározták azokat a feltételeket is, amelyek teljesülése esetén erre már 2024 decemberében sor kerülhet. A projektigazgató azt mondta, hogy várják a főberendezések (a reaktor és a berendezései) gyártására vonatkozó engedélyeket az Országos Atomenergia Hivataltól. A kivitelező az Atomenergomas volgodonszki gyára lesz. A szállítás a Fekete-tengeren, majd a Dunán történik majd, ehhez még ki kell bővíteni a paksi kikötőt.

Az irányítási rendszernek 2028-ra kell elkészülnie. A projektigazgató biztos benne, hogy a Siemens–Framatome konzorcium fogja gyártani ezt a berendezést. – Az a legfontosabb, hogy mielőbb elkészüljön a megfelelő rendelés dokumentációja, és a beruházó beadhassa engedélyezésre. Azt gondolom, hogy néhány hónapon belül megszületik a megállapodás a Siemensszel, meg vagyok róla győződve, hogy a német társaság szállítani fog – szögezte le Vitalij Poljanyin.

A lap arra is kitért, hogy az atomerőmű teljesítményét időnként csökkenteni kell a nyári forróság miatt. A szakember szerint az új blokkoknál erre nem lesz szükség, mert a két új blokkhoz terveztek egy plusz hűtőberendezést, amely magas külső hőmérséklet esetén is olyan szintre csökkenti a hűtővíz hőmérsékletét, hogy az már ne emelje a Duna hőmérsékletét a megengedett szint fölé. – Természetesen ezt a berendezést tesztelni fogják a blokk üzembe helyezése előtt. Használatával a két új blokk az év egészében azonos teljesítményen működhet. A műszaki szakemberek tudják, hogy minél alacsonyabb a hűtővíz hőmérséklete, annál nagyobb az erőmű hatásfoka – mondta.

Vitalij Poljanyin arról is beszélt a lapnak, hogy eddig öt blokk építésén dolgozott. Legutóbb a fehéroroszországi Asztravecben épült atomerőmű projektigazgatója volt. Ez a 3+ generációs orosz atomerőművek közül az első, amely külföldön épült.