Az új szankciók nem akadályozzák a Paks II. projektet

Számos területen felmentést kapott a Paks II. projekt a 12. uniós oroszellenes szankciós csomagban. A friss brüsszeli határozatban tíz helyen nevesítik a beruházást a kivételek között.

Elfogadták a 12. oroszellenes szankciós csomagot, amelyben a polgári célú nukleáris alkalmazások, a Paks II. projekt számos ponton felmentést kapott. A portfolio.hu írt arról, hogy az elmúlt másfél évben, az orosz-ukrán háború kitörése óta fennállt a kockázat, hogy egy uniós oroszellenes szankció, vagy az abból levezetett tagállami/hatósági értelmezés ellehetetleníti a Paks II. projektet. Ennek egyik jó példája volt az irányítástechnikai rendszer, amelynek szállítására a német Siemens Energy és a francia Framatome konzorciummal szerződött a fővállalkozó, de a német kormány eddig nem adta ki az exportengedélyt.

A december 18-án elfogadott, már hatályba is lépett szankciós csomag már a preambulumban is leszögezi, hogy a Paks II. projektnek Magyarország energiaellátás-biztonsági érdekei szempontjából betöltött jelentőségére tekintettel az e határozatban foglalt, polgári célú nukleáris projektekre vonatkozó mentességek és eltérések az említett projekthez szükséges valamennyi árura és szolgáltatásra teljeskörűen alkalmazandók. Az egyes tiltó rendelkezésnél felmentést kap „az atomenergia polgári célú felhasználása tekintetében meglévő képességek működtetése, karbantartása, leszerelése és radioaktívhulladék-gazdálkodása, fűtőanyag-ellátása és fűtőanyag-utókezelése és biztonsága, és a polgári célú nukleáris létesítmények – mint például a Paks II projekt – befejezéséhez szükséges tervezés, építés és üzembehelyezés-engedélyezés folytatása, […], továbbá a polgári célú nukleáris együttműködés, különösen a kutatás és fejlesztés területén”.

Az illetékes hatóságok engedélyezhetik kettős felhasználású termékek és technológiák – nem katonai felhasználás céljából és nem katonai végfelhasználók számára történő – eladását, szolgáltatását, átadását vagy kivitelét, illetve a kapcsolódó technikai vagy pénzügyi segítségnyújtást… – áll a szövegben, ami a portfolio.hu szerint zöld utat jelent a Paks II. irányítástechnikai rendszerének. A kettős felhasználási célú termékek és technológiák mellett felmentést kapott a projekt a támogatások és finanszírozás terén, a nukleáris fűtőelemek majdani beszerzésére, az orosz eredetű vas- és acéltermék és sokféle építési (pl. beton, alumínium) és vegyi anyag, műszaki termék, gép és berendezés beszerzésére. A dokumentum szerint ugyanis az illetékes hatóságok az általuk megfelelőnek ítélt feltételek mellett engedélyezhetik a nevesített áruk megvásárlását, behozatalát vagy átadását, illetve a kapcsolódó technikai és pénzügyi segítségnyújtást, miután megállapították, hogy ez szükséges polgári célú nukleáris projektek, köztük a paksi beruházások megvalósításához, működtetéséhez.

Résfalazási munkák 2023. október 17-én. Fotó: Paks II. Zrt. archív