Hogy biztonságban teljen a szilveszter

Holnaptól (12.28.) megvásárolhatók a pirotechnikai eszközök, ám igen körültekintőnek kell lenni a tekintetben, hogy hol és mit vásárolnak, és hogy biztonságosan használják ezeket, hívják fel a figyelmet a police.hu oldalon. Nézzük a tudnivalókat!

Mit jelent a pirotechnikai osztályokba sorolás?

Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékokhoz egész évben hozzá lehet jutni, míg a 3. osztályba sorolt termékek csak december 28. és 31. között vásárolhatók meg. A professzionális, 4. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus – érvényes felhasználási engedély birtokában – vásárolhatja meg.

Mikor használható fel a szilveszteri tűzijáték?

A 3. osztályba sorolt tűzijátékok december 31-én 18 óra és január 1-jén 6 óra között használhatók fel. Ehhez nem szükséges külön engedély.
A fel nem használt, 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket szilvesztert követően öt napon belül vissza kell szállítani a forgalmazónak, aki köteles térítésmentesen visszavenni.

Hány éves kortól vásárolhatók a termékek?

Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket 14, a 2. osztályba tartozó termékeket 16 éves kortól lehet megvásárolni és használni, míg a 3. osztályba tartozókat csak nagykorúak vehetik meg.

Hol érdemes vásárolni?

Pirotechnikai terméket csak működési engedéllyel rendelkező árustól vásároljanak, mert ez a garancia arra, hogy az árusítóhely megfelel az előírt személyi és tárgyi feltételeknek, illetve a termék minőségileg bevizsgált. Ne vásároljanak illegális árustól, mert ezzel saját és mások testi épségét is veszélyeztetik!

Honnan tudja, hogy a megvenni kívánt termék legális?

A legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz.

Hogyan kell tárolni a pirotechnikai eszközöket?

Távol más tűzveszélyes anyagtól, gyermekek elől elzárva! Tetőtérben, alagsorban ne tárolják! Az eredeti csomagolást ne bontsák meg, a hibás vagy sérült terméket ne használják fel!

Forrás: police.hu/illusztráció

Lehet petárdázni idén szilveszterkor?

Nem! Továbbra is TILOS petárdát birtokolni és felhasználni! Aki a tilalom ellenére petárdázik, szabálysértést követ el, és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Miért veszélyes a petárda?

Minden évben történnek balesetek a petárdázás miatt hazánkban is. Egy felrobbant petárda rendkívül súlyos, akár maradandó sérülést is okozhat. A végtagok roncsolódása, csonkolódása, a hallás károsodása senkinek sem hiányzik!

Biztonságos, balesetmentes új esztendőt kíván az Országos Rendőr-főkapitányság!