Jó napot, mi újság? – Dohóczki Csaba

Idén lesz húsz esztendeje, hogy a nukleáris létesítmények körüli önkormányzatok európai szövetsége, a GMF alelnöki posztját Dohóczki Csaba tölti be. A kommunikációs szakember majdnem negyven éve foglalkozik atomenergiával, ma már a Paks II. projekt keretében.

Dohóczki Csaba. Fotó: magánarchívum

Fabian Sjöberg, a svéd Östhammar település polgármestere mellett Pozsonyban képviselte tavaly november elején a nukleáris létesítmények térségében fekvő hazai, illetve európai önkormányzatok érdekeit Dohóczki Csaba. Itt rendezte ugyanis az Európai Bizottság az atomenergia alkalmazásának legfontosabb kérdéseit megvitató Európai Nukleáris Energia Fórumot. A fórumon az atomenergetikában érdekelt szervezetek mellett gazdasági szakemberek, az Európai Parlament, a nukleáris hatóságok, nonprofit szervezetek, köztük környezetvédők képviselői voltak jelen. Csaba 2004-ben lett a GMF alelnöke, így az ő szavaival élve öreg rókának számít a szervezetben, amellyel nem sokkal korábban – 2001-ben – ismerkedett meg, még mint a Paksi Atomerőmű Tájékoztató és Látogatóközpontjának munkatársa. Akkor történt meg a kapcsolatfelvétel a nemzetközi szervezettel, s ő mint atomerőműves tapasztalattal rendelkező, angolul jól beszélő, a társadalmi kapcsolatokban már aktívan részt vevő szakember a hazai önkormányzati társulások képviselőjeként kapcsolódott be a munkába. Alelnöki posztjában megerősítették újabb egy évre, így idén jubilál.

Dohóczki Csaba édesanyja gerjeni, édesapja faddi, ő pedig Szekszárdon nőtt fel, Paksra az utolsó középiskolai éveiben került. Tolnán, a Földvári Mihály Gimnáziumban kiváló közösség tagja volt, az iskolaváltás gondolata fel sem merült benne. Érettségi után az atomerőműben helyezkedett el, tíz évig dolgozott a dozimetrián három műszakban. Az angol nyelvet, ami később számos kaput megnyitott előtte, már itt sajátította el. – Akkoriban nagyon jó kurzusokat szerveztek az atomerőműben anyanyelvi tanárokkal – idézi fel. Rövidesen már hasznosítani is tudta a nyelvtudását: angolul beszélő munkatársat kerestek a vezérigazgatói titkárságra, az utaztatásra. Itt az utazások szervezése mellett a tolmácsolás, fordítás koordinálása, s a nemzetközi kapcsolattartáshoz fűződő feladatok tartoztak hozzá. Innen hívta csapatába az akkori kommunikációs vezető, Kováts Balázs. Kezdetben látogatócsoportokat kísért, majd csoportvezetőként gyakorlatilag a látogatóközpont vezetője lett. Felelős volt a társadalmi kapcsolatokért, különösen a TEIT-tel (Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás) való együttműködésért, a protokoll, azaz a kiemelt vendégek programjainak szervezéséért, koordinálásáért. A szervező és a tolmács szerepéből lépett át aktív szereplővé. – A 2000-es évek elején járt nálunk a GMF akkori főtitkára. Mi sem ismertük a szervezetet és ők sem tudták, hogy milyen társulások működnek Magyarországon – utal a kezdetekre. Mára – elsősorban az ő munkájának köszönhetően – a közép-európai térségből a magyarok a legaktívabbak, Csaba pedig a legrégebbi tag a vezetőségben. Ebbéli szerepében is megerősödött benne, hogy az atomenergia társadalmi elfogadtatásában a legfontosabb a közvetlen tapasztalatszerzés. – Amit látsz és hallasz, azt tudod a legjobban befogadni, megérteni – taglalja.

Dohóczki Csaba 2019-ben új területre lépett, habár megmaradt az atomenergia és az azzal kapcsolatos kommunikáció mellett: csatlakozott a Paks II. projekthez, s előbb a PIP Kft. kötelékében, újabban pedig a Paks II. Zrt. kommunikációs főszakértőjeként végzi munkáját. Időközben szerzett egy tanítói diplomát, majd elvégezte az akkori Budapesti Kommunikációs Főiskola médiatudomány és kommunikáció szakát, illetve a Budapesti Gazdasági Főiskola nemzetközi kommunikátor képzését. Ez már – mint mondja – teljesen tudatos volt, hiszen nyilvánvalóvá vált számára, hogy ez az útja: emberekkel foglalkozni, a szerzett tudást átadni, az atomenergiát népszerűsíteni.

Feleségével, Nórával, aki az MVM NUKA Zrt. HR vezetője, két kiskamasz ikerfiút nevelnek. Hunor és Botond tavaly kezdték a hatosztályos gimnáziumot; nővérük, Márti már felnőtt, Svédországban él és egy nemzetközi tanácsadó cégnél dolgozik. Csaba saját bevallása szerint, amolyan armchair traveller, mert szívesen néz útifilmeket. Ez persze nem jelenti azt, hogy csak a karosszékben érzi jól magát, szívesen kirándul együtt a családdal – elsősorban a Balaton környékén –, illetve minden pénteken felhúzza a focicipőjét. Gyerekkora óta fontos része életének a labdarúgás, évtizedek óta futballozik a Kreszpark Rangers-ben. – Legendás, nagyon sok városi bajnokságot nyert csapat – mondja büszkén.

 

Megjelent a Paksi Hírnök 2023. november 24-i számában (itt időben aktualizálva)