Jó napot, mi újság? – Schreiner Olga

Nem volt könnyű élete Schreiner Olgának, gyermekkorától egészen mostanáig egy sor nehézséggel kellett szembenéznie. Legutóbb nagyon mélyen – ahogy ő mondja a pincében – volt, onnan állt talpra, és most szemmel láthatóan szárnyal. Terveit illetően a határ a csillagos ég.

Schreiner Olga. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Aki a közösségi médiában jelen van, és Schreiner Olga az ismerőse, láthatja, hogy valami új dologba fogott, amiben igen aktív. És az sem marad előtte titok, hogy nemrégiben egy álomúton járt Miamiban, az Amerikai Egyesült Államokban.

Habár évtizedek óta ismerjük egymást, a kályhánál, azaz a gyerekkoránál kezdjük. Olga – lánykori nevén – Kiss Olga Sarolta paksi lány. Cipőfelsőrész-készítő szakmát szerzett, és pályafutását Bonyhádon, a Salamandernél kezdte, ahol raktárvezető-helyettesként remekül érezte magát. Gyermekkorából egyrészt a környezetében látott alkoholizmus, másrészt a hit adott számára élethosszig tartó tapasztalást. Előbbiről érthető módon nem szeretne beszélni, utóbbi kapcsán megemlíti, hogy máig tudja szó szerint az istentiszteletek menetrendjét, de ami fontosabb: úgy gondolja, az ott kapott üzenetek, értékrend eredményeként többé, jobbá vált. Néhány, Hőgyészen eltöltött év és egy rosszul sikerült házasság után 1996-ban tért vissza Paksra. Lánya, Helga ma már Budapesten él, közgazdász. Felmerülhetne, hogy ő is a fővárosba költözik, miután két éve kilépett egy húszéves kapcsolatból, és most egyedül él, de szeret Pakson, és nagyon sok minden ideköti. Egyrészt a Kishegyi úton lévő üzlete.

– Sok munkahelyem volt, nem találtam a helyem. Végül rájöttem, hogy a magam ura szeretnék lenni – mesél vállalkozóvá válásáról. Elvégzett egy üzletvezető-képzést, és egy már működő molett divat üzletet vett át, és szabott a saját ízlésére. S habár hétvégén beszélgetünk, közben gyorsan el is intéz egy rendelést. Ez jó apropó arra, hogy rátérjünk a megújulására, ami egyébként a külsején is tetten érhető egyebek mellett azért, mert 15 kilót fogyott. Két évvel ezelőtt búcsúzott el párjától, egyszerűen azért, mert érezte, hogy nem a saját útját járja. Ennek fizikai jelei is mutatkoztak, előbb a lába tört el, majd a retinája szakadt le. Barátsággal váltak el, tisztelettel és hálával beszél volt férjéről.

– És hálás vagyok minden nehézségért, amivel egész életemben szembe kellett néznem, mert attól váltam azzá, aki ma vagyok – mondja. Azt is elárulja, hogy most viszont magára sem ismer. Először is büszke arra, hogy képes volt egy új dologba fogni. Mint kiderül, nem ez volt az elsődleges cél, hanem az, hogy az egészségét rendbe hozza. Konkrétan pajzsmirigy-problémával küszködött, és tisztában volt azzal, hogy egy sor egyéb betegség lehet ennek később a szövődménye. A Facebookon kutakodva bukkant rá egy termékre, mögötte pedig egy csapatra, amelynek immár büszke tagja. A 220 országban jelenlévő, amerikai network marketing cég – mint fogalmaz – testi, lelki és anyagi jólétet kínál. Olga nemcsak használja a termékeket, hanem beszállt az üzletbe.

– Paradigmaváltás van a világban, ma már egyáltalán nem elképzelhetetlen az, hogy élsz egy „szigeten” és onnan dolgozol egy laptop segítségével. A hagyományos kereskedelem egyre inkább kiszorul – részletezi. Azt is elárulja, hogy általában ösztönből, megérzésből cselekszik, s ebben az esetben is ez történt. Azóta teljes átalakuláson ment keresztül. Az egészségügyi problémája megszűnt, magabiztos lett, és optimista. És hihetetlenül lelkes. – Rengeteget tanultam, ez annyira nekem való. Szívügyemnek érzem, imádom ezt a munkát – árulja el. S ugyan nem elengedhetetlen a nyelvtudás, elkezdett angolul tanulni. Egyrészt az utazásokhoz kell, másrészt szeretne az amerikai partnerekkel is szót érteni. Azt is hozzáteszi, hogy ebben a csapatban szeretve és elismerve érzi magát, amire korábban sohasem volt még példa. Márpedig ez komoly hajtóerő. S hogy mik a tervei? Fejlődni és fejleszteni az új vállalkozását, és eljutni a lehető legtöbb helyre a világban. – Úgy érzem, hogy a határ a csillagos ég – mondja őszinte mosollyal.

Szabó Vanda

Megjelent a Paksi Hírnök 2023. december 8-i számában.