Ez történt az Atomenergetikában 2023-ban

Az atomenergia reneszánsza 2023-ban is folytatódott. Ennek globális hatásain túl Paksot és térségét érintő hozadéka is van: döntés született a paksi atomerőmű további üzemidő-hosszabbításáról, és komoly előrelépések történtek a Paks II. projektben is. Összefoglalónkban 2023 fontos eseményeit gyűjtöttük össze a teljesség igénye nélkül.

Fotó: Babai István

Európa- és világszinten számos olyan döntés született, ami azt támasztja alá, hogy a klímasemleges jövő záloga a megújuló energiák mellett a nukleáris reneszánsz. E gondolat jegyében született francia kezdeményezésre európai nukleáris koalíció, amelynek hazánk is tagja, és e gondolat hatja át a magyar kormány döntéseit is, amelynek Paksot és környékét legjelentősebben érintő eleme a Paks II. projekt melletti elkötelezettségen túl a meglévő blokkok további üzemidő-hosszabbítása. Ez utóbbinak új vezetővel vág neki a kollektíva, ugyanis 2023. január közepén vezetőváltás történt az Atomerőműben: a távozó Pekárik Gézát dr. Horváth Péter János váltotta, aki Moszkvában olajmérnöknek, Budapesten külgazdasági mérnöknek tanult, majd Pécsett szerzett címzetes egyetemi docens címet. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökeként dolgozott. A további üzemidő-hosszabbításra vonatkozó tervet még 2022-ben jelentették meg egy parlamenti határozat keretében. A hivatalos bejelentés az Európai Unió felé az Euratom előírásainak megfelelően októberben történt meg. – Ezzel kezdetét veszi az a nagyjából egy évtizedes folyamat, amelynek eredményeként újabb húsz évvel hosszabbodhat meg az atomerőmű blokkjainak üzemideje – mondta dr. Horváth Péter János, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója az ebből az alkalomból tartott sajtótájékoztatón.

Felismerve a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) tájékoztatásban, társadalmi elfogadottság növelésében kifejtett tevékenységét, az atomerőmű támogatási szerződést kötött májusban a szervezettel. A TEIT települések polgármestereinek küldöttsége júniusban ellátogatott a világ legnagyobb nukleáris építkezésére, az Akkuyu Atomerőműbe, ahol egyszerre négy blokk építése zajlik. A társulás az évet egy másik telephely meglátogatásával zárta: decemberben Jákli Gergely elnök-vezérigazgató meghívásának eleget téve a Paks II. atomerőmű építési területén jártak.

Résfalazási munkák 2023. október 17-én. Fotó: Paks II. Zrt.

A Paks II. projekt fontos állomásához érkezett tavaly: miután megtörtént a pénzügyi és a kivitelezési szerződések szükséges módosítása, az első, előkészítési szakasz lezárult, a beruházás 2023 augusztusában átlépett a második, a valós fizikai építkezés szakaszába. A talaj kiemelése, a résfal megépítése és a talajszilárdítás kerültek a fókuszba. Az első szakaszban több mint 1,5 millió köbméter föld kitermelése történt meg mínusz öt méteres szintig. Egyes helyeken a húsz métert is meghaladja majd a gödör mélysége. A 1,5 millió köbméternyi föld kiemelése után elkészült egy 2,7 km hosszúságú 1 méter vastagságú, 32 méter mélységű föld alatti vízzárófal, a résfal. Novemberben pedig elindult a talajszilárdítás, annak érdekében, hogy a blokkok épületei alatti talajt megerősítve biztosítsák a létesítmény állékonyságát és földrengésállóságát. – Minden feltétel adott, hogy a beruházás megfelelő ütemben haladjon – ezt szeptember végén mondta Alekszej Lihacsov, miután Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával és Jákli Gergely elnök-vezérigazgatóval területbejáráson vett részt. A Roszatom vezérigazgatója két hónappal később ismét Pakson járt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter társaságában. – A felek aláírták a következő évekre vonatkozó ütemtervet, a paksi bővítés már nem a papírmunkáról, hanem a valódi építkezésről szól – értékelt a tárcavezető.

Mindeközben 25 éves jubileumát ünnepelte a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. A radioaktív hulladék elhelyezésére, a kiégett fűtőelemek átmeneti tárolására, a nukleáris üzemanyagciklus lezárására, valamint a nukleáris létesítmények leszerelésére létrehozott társaság ma több mint 250 munkavállalót foglalkoztat. Jelentős esemény volt a cég életében, hogy 2023 nyarán új tárolási metodikára váltottak Bátaapátiban, a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóban. Az új, úgynevezett kompakt hulladékcsomagot, amelynek bevezetésével húszról ötven százalékra nőtt a kamrák kihasználtsága, a paksi atomerőműben állítják össze.

Szabó Vanda