Tovább tart az ASE győzelmi sorozata

Az év első bajnoki mérkőzését játszotta hazai pályán az NKA Universitas Pécs ellen az Atomerőmű SE NB I/A csoportos férfi kosárlabdacsapata. A Körmend elleni idegenbeli győzelem után hazai pályán is folytatni akarta a jó szereplést a piros-kék társaság, új sérült nem volt, a keretből továbbra is hiányzott Gulyás, Pajor, Eilingsfeld és Sanadze. A két csapat tavaly októberi mérkőzését is 13-án játszotta, akkor egy elrontott paksi végjáték miatt 82-80-ra a Pécs nyert, és most is nagyon fontos lett volna számukra egy győzelem, mivel három vereség után érkeztek a Gesztenyés útra. Végül hatalmas küzdelemben a piros-kékek győztek.

Ihring pontjaival kezdődött a mérkőzés, a vendégek triplával válaszoltak. A következő percekben is a pécsieknél volt az előny, míg a hazai próbálkozások rendre kimaradtak, addig a vendégek szorgosan növelték előnyüket. Ihring törte meg a rossz sorozatot, majd White dobott be egy büntetőt, Kékesi távoli találata után már 8-7-et mutatott az eredményjelző. Öt perc elteltével Nicholson büntetője után kétpontosra nőtt az előny. Ezután felváltva estek a találatok, Ihring és Kékesi révén. Kovács Ákos, majd Kucsora is eredményes volt közelről, időt kértek a vendégek a kilencedik perc közepén 17-12-nél. Nicholson kétpontosára egy vendég közeli érkezett válaszul, maradt az ötpontos előny a tizedik perc végére.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Jól kezdődött hazai szempontból a második felvonás, Wooten és White is 2+1-es akcióval növelte az előnyt, Wright Jr. és Géringer hárompontosa után 31-18 állt az eredményjelzőn. Ezután egy időre leblokkolt a paksi csapat, hiába kért időt Sebastjan Krasovec, a vendégek egy 10-0-ás sorozattal feljöttek három pontra. Nicholson törte meg a hazai góltalanságot, hat perc elteltével 33-28-ra alakult az állás. Nem sikerült tovább növelni az előnyt, sőt egy pontra feljöttek a akadémisták a tizedik perc elején. A hátralévő nem egész egy percben hatalmas rohanást mutatott be az ASE, egy 9-1-es szériával 44-35-re lépett el.

Egy három- és egy kétpontossal zárkózott az NKA, Nicholson egy közelivel még válaszolt, de egy tripla után három pontra olvadt a paksi előny. Wright Jr. közelről és távolról is betalált, de a negyedik perc végén a vendégek is betaláltak távolról. Wright és White pontjaival tartotta az előnyét az ASE, azonban elég volt némi fegyelmezetlenség a védekezésben és a magára hagyott pécsi játékos kétszer is betalált távolról, a hetedik perc végén 56-55-nél időt kért az Atom. Kovács Ákos hármasa után még a piros-kékeknél volt az előny, de a végén egy 3+1-es akcióval átvették a vezetést a vendégek.

Nem kezdődött jól a negyedik felvonás, Ihring vállal esett neki a palánknak, már nem tudott tovább játszani. White hármasával egyenlített az ASE, de visszavette a vezetést a vendég, és hiába egyenlített ezután is kétszer White, nem sikerült megakadályozni a pécsieket a pontszerzésben. A nyolcadik perc elején kipontozódott Wooten, majd Wright Jr.-t is kifújták a kilencedik perc elején, 76-76-nál. Dorogi sodorta be a labdát a gyűrűbe, majd White tört be és „gyötört” be egy kettest, 42 másodperccel a vége előtt időt kért az akadémia. Egy triplával feljöttek egy pontra a vendégek, majd egy kimaradt paksi helyzet után ők támadhattak. Az alapvonalon túlra került a labda az ASE palánk alatt, először a vendégeknek adták a labdát, de hosszas reklamálás után videóztak a síp mesterei, és megváltoztatták az ítéletet. Négy másodperccel a vége előtt a piros-kékek támadtak, Nicholsont faultolták, aki a megítélt büntetőkből egyet értékesített. A vendégeknek már nem maradt idejük felhozni a labdát, távoli kísérletük elkerülte a gyűrűt.

Atomerőmű SE – NKA Universitas Pécs 81-79 (19-14, 25-21, 17-29, 20-15). ASE: Wooten Jr. 5, White 27/6, Kovács 5/3, Nicholson 13/3, Géringer 3/3, Kékesi 5/3, Dorogi 2, Sövegjártó NJ, Kucsora 2, Ihring 6, Wright Jr. 13/6.

Sebastjan Krasovec: Először is szeretnék gratulálni a csapatomnak. Sajnos a lepattanócsatát elvesztettük a mai nap, de óriásit küzdöttünk. A mérkőzés alatt volt egy negatív hullámunk, kicsit visszaestünk, de ki tudtunk belőle jönni. Ami nagyon fontos, megnyertük a mérkőzést.

Maliek White: A lepattanózást sajnos elvesztettük, de óriásit küzdöttünk. Reméljük, Mario sérülése nem súlyos.