Közösségünk sikere: Paks a jövő városa

Negyedik helyre sorolta Paksot az Egyensúly Intézet a 2024-es településindexében a 15 ezer fő feletti városok kategóriájában. A Jövő Települései Magyarországon elnevezésű dokumentumból kiderül, hogy Paksot három, a budapesti agglomerációban található város előzte meg. Ez az eredmény Szabó Péter polgármester szerint a vidéki városok viszonylatában felér egy győzelemmel. A független intézet 53 indikátor vizsgálata alapján állította fel a települések rangsorát öt kategóriában: Budapesti kerületek (23), megyeszékhelyek (18), 15 ezer fő feletti települések, azaz városok (68), kisvárosok és nagyobb községek (185), kistelepülések (2883).

A településindex taglalja, hogy a jó teljesítményhez elsősorban az önkormányzat költségvetését érintő indikátorok járultak hozzá: A városok közül Paks rendelkezik a legmagasabb egy főre jutó bevétellel (3,2 millió forint) és lakosságarányosan itt költenek a legtöbbet, egészen pontosan 367 ezer forintot az alapszolgáltatásokon felüli önkormányzati feladatokra lakosonként, ez az önként vállalt feladatokat jelenti. A város helyzetét tovább erősíti, hogy az ezer főre vetített bűncselekmények száma Pakson az egyik legalacsonyabb, 2021-ben mindössze 2,5 bűncselekményt regisztráltak. Szempont volt még többek között az önkormányai utak, járdák kiépítettsége, állapota, a háziorvosok és gyermekorvosok száma ezer lakosra vetítve, a kulturális rendezvények száma és minősége, a mozi léte, a játszóterek, tornapályák, pihenőhelyek száma és minősége, a helyi tömegközlekedés minősége, a szelektív hulladékgyűjtés aránya a kommunálishoz viszonyítva, az egy főre jutó nettó jövedelem, valamint az iparűzési adó mértéke is.

– Büszkék lehetünk erre az újabb eredményre. Az elmúlt hónapokban több szakmai szervezet elismerte már a Pakson vég- zett munkát, gondoljunk csak a Virágos Magyarország versenyben elért helyezésre, vagy a Holnap városa díjra, és most a jövő városa is lettünk. Mindent megtettünk, hogy elérjük ezeket az eredményeket, közösen a paksiakkal – összegzett Szabó Péter polgármester.

Mint az Egyensúly Intézet írja a tanulmányban, minden évben frissítve teszi közzé településindexét, hogy minden döntéshozó és érdeklődő olvasó számára követhetővé válhasson az egyes magyar települések fejlődésének üteme. A településindex lehetővé teszi, hogy egyes települések fejlődését adatok alapján lehessen megítélni, emellett segíti a döntéshozókat azoknak a területeknek az azonosításában, amelyek célzott fejlesztése révén hazánk helyi közösségei még sikeresebbé és erősebbé válhatnak. A 2024-es településindex megtalálható az egyensulyintezet.hu oldalon.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal/illusztráció