A pumpapálya győzött a lakossági szavazáson

A biciklis pumpapálya kapta a legtöbb szavazatot a város önkormányzata által indított voksoláson. 2023. december 31-ig kattinthattak az internetes felületen a paksiak, és jelezhették, melyik kerékpáros újításnak örülnének a városban.

Szabó Péter polgármester arról tájékoztatott, hogy az eredményeket összesítették és kiértékelték, ezt követően a városvezetés még az idén meg is építteti a győztes pumptracket. A leaszfaltozott nyomvonalon a hullámokat éles kanyarok követik. A kerékpárt ezeken átvezetve, a testtömeg áthelyezésével, pedálozás nélkül, úgynevezett pumpáló mozdulatokkal lehet teljesíteni egy kört a biciklis pumpapályán. A dél-dunántúli régió számos pontján elérhető már ez a lehetőség, például Pécsett, Orfűn, Dombóváron, Szekszárdon. Mindenhol nagy népszerűségnek örvend gyermekek és felnőttek körében egyaránt.

Hamarosan a paksiak is „pumpálhatnak” majd. Ez a pálya kapta ugyanis a legtöbb szavazatot az önkormányzat által indított voksoláson. A lakosság 2023. december 31-ig szavazhatott, összesen hat lehetőség közül választhattak. Versenyben volt még a BMX Freestyle, a BMX Racing, az erdei egynyomos mountain bike trail, a dirt/free ride és a triál pálya.

Fotó: magánarchívum/illusztráció

Szabó Péter arról tájékoztatott, hogy a nyertest, vagyis a pumpapályát építteti meg az önkormányzat. A polgármester is emellett voksolt, ugyanis a „pumptracket” kortól-nemtől függetlenül lehet majd használni. Nincs szükség drága sporteszközre sem, rá lehet menni bármilyen típusú kerékpárral, gördeszkával, görkorcsolyával, rollerrel, szinte bármivel, ami gurul. A városvezető azt is mondta, hogy az új paksi kerékpáros pálya a strand szomszédságában épül majd meg. Szabó Péter a költségeket illetően arról tájékoztatott, hogy a forrás rendelkezésre áll, a város büdzséjében már szerepel az összeg. Ennek tükrében az új kerékpáros lehetőség kivitelezését nyárra tervezik.