Összeért az új Paks-Kalocsa Duna-híd

Megtörtént a Kalocsa-Paks új Duna-híd utolsó elemének pályalemez betonozása, ezáltal a 946,2 méter hosszúságú, 10 támaszú híd három részből álló szerkezete összezárult.

Fotó: Dernovits Tamás magyarepitok.hu

A 2021 februárjában kezdődött beruházásnak jelentős gazdaságélénkítő hatása várható a térségben. Az új Duna-híd kivitelezésnek köszönhetően Kalocsa és az M6 autópálya, valamint Kalocsa és Paks között a menetidő a korábbi 55 percről hozzávetőlegesen 15 percre csökken.

A kivitelező az új híd alépítményei (beleértve az alapozást is) és felszerkezetei készítése során közel 28 ezer köbméter betont épített be, az összeszerelt acélszerkezet súlya pedig meghaladja az 5 ezer tonnát. Emellett 418 kilométer hosszúságban kerültek beszerelésre feszítő kábelek, a vízépítési műtárgyakba és pillérvédelembe pedig 82300 tonna beépített kő került.

Az utolsó elem beemelését követően még számos befejező munkafolyamat veszi kezdetét. A beruházásból a hídpálya szigetelése, az aszfaltozás, a helyszíni korrózióvédelmi munkák, burkolatjel-festések, a korlátok elhelyezése, a köz- és díszkivilágítás szerelése, a híd monitoring- és riasztórendszerének kiépítése, a hajózási jelzések és légi akadály jelző felszerelése van még hátra.

A 2024 nyarára elkészülő Kalocsa-Paks új Duna-híd, a 20. híd lesz a Duna magyarországi szakaszán.

A fejlesztés az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában valósul meg, a kivitelezést a Duna Aszfalt Zrt. végzi. A híd és hozzá kapcsolódó úthálózat kivitelezésének összértéke 92 milliárd forint.

Forrás: az Építési és Közlekedési Minisztérium sajtóközleménye