Kulturális intézmények: számvetés és tervek

Az év eleje a számvetés és a tervek ideje. A paksi önkormányzat kulturális intézményeinek vezetői értékelték az elmúlt évet, és beszámoltak a 2024-es esztendőre vonatkozó elképzeléseikről.

Mozgalmas volt 2023 a Csengey Dénes Kulturális Központ életében: sikeresek voltak a színházi bérletes programok, számos kiállításon, koncerten, családi programon vehetett részt a közönség, jelen volt az intézmény városi rendezvényeken, az általuk szervezett augusztusi Azahriah koncertre pedig több mint 15 ezer ember gyűlt össze az Ürgemezőn. Márkus Zalán, a kulturális központ igazgatója szerint összehangolt munkát, nagy felkészültséget igényelt az államalapítás ünnepe alkalmából tartott programsorozat megrendezése, amelynek része volt egy élő nemzeti lobogó megalkotása is. Népszerű volt a bálaszínházi program a nézők és a fellépők körében egyaránt. Paksi BorBála lesz idén is, de ezenkívül még számos színes programra hívja majd a közönséget a kulturális központ. Várhatók újdonságok is, illetve újragondolt rendezvények, mint például márciusban a tavaszi fesztivál, amely a nőnappal kezdődik majd, és egy héten keresztül tart humoresttel, bemutatókkal. Az anyák napjára is készülnek a Csengey központ munkatársai, Zámbó Jimmy dalaiból ad koncertet Luigi. A Duna-partra is terveznek rendszeres programokat, a Paks and Roll táncos-zenés eseményt pedig az Ürgemezőn tartják majd meg. Mindemellett megmaradnak a hagyományos programok is, az intézmény idén is részt vesz a Város napja és az augusztus 20-i rendezvénysorozat lebonyolításában – összegzett Márkus Zalán.

Sikeresnek értékelte a Paksi Városi Múzeum elmúlt évét dr. Fazekas Ferenc. Az intézmény 2023 augusztusában kinevezett igazgatója szerint hagyományos programjaik közül az egyik legnépszerűbb a legkisebb gyerekeknek szóló Pamacsoló volt, a paksi iskolák diákjai pedig szívesen látogattak el a tematikus hetekre. Folyamatos volt a tudományos munka az intézményben a Pécsi Tudományegyetem oktatóinak és hallgatóinak közreműködésével. Sokan látogatták a hagyományos rendezvényeket: a múzeumok éjszakáját, a családi napot is. Újonnan indult a Helytörténeti esték sorozat, amely idén folytatódik. Az intézmény munkatársai a múzeum megalapításának 30. évfordulója kapcsán nagyszabású eseményeket szerveznek, melyek egy részébe bevonják a lakosságot is, azt kérik, hogy azok, akik közreműködtek a múzeum megépítésében, mondják el történeteiket. Paks várossá nyilvánításának 2028-ban elkövetkező ötvenedik évfordulója kapcsán hosszú távú programot indít a múzeum idén, ehhez is a lakosság közreműködését kérik majd, főként tárgyi emlékeik, dokumentumaik kapcsán. A Paks50 programsorozat részeként kiállítást terveznek megnyitni majd ezekből a relikviákból. A nagyszabású programok mellett továbbra sem maradnak el a hagyományos foglalkozások a múzeumban, így folytatódnak a családok által kedvelt események és megtartják a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozatot is – tájékoztatott dr. Fazekas Ferenc.

2023 a változások éve volt a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtárban. A Kínálgató Gyermekkönyvtár és állománya kikerült a könyvtár kezelése alól, emellett személyi változások is történtek. Ebből az olvasók annyit érezhettek, hogy a szolgáltatás minőségromlásának elkerülése érdekében a heti nyitvatartási időt csökkentették, illetve a könyvtár élén új arccal találkozhatnak Nagy Balázs személyében. Az igazgató elmondta, hogy a könyvtár látogatottsága a járvány vége óta emelkedő pályán van. Minden korcsoportban nőtt a beiratkozottak száma, és a kölcsönzött dokumentumok száma is mintegy négy százalékkal emelkedett. A programok látogatottsága az igazgató szerint kimagasló. A Kincskereső Gyermekkönyvtárban továbbra is népszerű volt a Baba-Mama Klub, a Kakaó-parti, és a meghívott szerzők műsorait is sokan megtekintették. Ezek a programok idén is folytatódnak, éppúgy mint a felnőttkönyvtárban a Paksi Világjárók sorozat, a pszichológiai, önfejlesztő előadások, továbbá a helytörténeti estek, a zöldtudatos foglalkozások és a könyvtárak életéből elmaradhatatlan író-olvasó találkozók, amelyeket olvasói igények alapján szerveznek. A tavaly igen szép számú résztvevővel megrendezett Regélő Népmesemondó Verseny hagyományait folytatják, és megszervezik a minden évben nagy sikerrel futó helyismereti, helytörténeti nyomozós gyermekprogramot, a Nyári kincskereső játékot is. A Nemzeti Kulturális Alapból befolyó támogatásból nyári tábort szerveznek június utolsó hetére, valamint októberben egy háromnapos, százfős szakmai konferenciát tartanak Pakson a szekszárdi Illyés Gyula Könyvtárral közösen. Februárban egy régi vágy is teljesül: az önkormányzat a könyvtár főépületén nyílászárókat cserél – összegzett Nagy Balázs.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal/archív illusztráció

Megjelent a Paksi Hírnök 2024. január 26-i számában.