Állománygyűlésen értékelték a 2023-as esztendőt

Tavaly sikeresen látták el feladatukat a tűzoltóság és mentőszolgálat munkatársai és jól teljesítettek szakmai versenyen, hangzott el az Atomerőmű Tűzoltóság és az Atomerőmű Mentőszolgálat évértékelő állománygyűlésén. A február 2-i rendezvényen Pesztericz Rajmund tűzoltóparancsnok és dr. Szvitán Gábor vezető mentőorvos ismertették a legfontosabb adatokat.

Fotó: TelePaks

– Az Atomix Kft. a tulajdonos által rábízott feladatokat 2023-ban is végrehajtotta. Ezen belül is kiemelten az atomerőmű fizikai védelmével, illetve fizikai biztonságával, a tűzoltással, a kárelhárítással, illetve az atomerőmű üzemi mentőszolgálat üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat is elvégezték – így foglalta össze Csanádi András, az Atomix Kft. ügyvezető igazgatója a tavalyi esztendőt, az Atomerőmű Tűzoltóság és az Atomerőmű Mentőszolgálat hagyományos állománygyűlésén.

A rendezvényen Pesztericz Rajmund tűzoltóparancsnok úgy fogalmazott, hogy a feladatokat jól oldották meg. Ezek sorában tavaly beiktattak új kollégákat, felszámoltak viharkárokat és részt vettek egy hazai kötéltechnikai versenyen. Több kolléga is új kompetenciákat szerzett, év elején például tizenhárman az OMSZprotokoll szerinti mentőgépjármű vezető képesítést szereztek. Tájékoztatott arról is, hogy 2023 januárjában 14 riasztás volt, 2024 januárjában nagyjából ugyanez mondható el az eseményszámról. Elmondta azt is, hogy tavaly volt olyan feladata is az Atomerőmű Tűzoltóságnak, amire körülbelül tíz éve nem volt példa, a Duna magas vízállása miatt – több mint 700 centiméteren tetőzött a folyó – december 27-től január 1-ig az első fokú árvízvédelmi készültségben öt fő látott el ügyeletet. A készenléti állapot során végül tényleges beavatkozásra, védekezésre nem került sor.

Az Atomerőmű Mentőszolgálat is sikeresen teljesítette feladatait 2023-ban, amiről dr. Szvitán Gábor vezető mentőorvos adott értékelést az állománygyűlésen. Elmondta, hogy 2023-ban kaptak egy új defibrillátort, ami az előző készüléknél sokkal hatékonyabban működik. Beszélt arról is, hogy a mentőautók felszerelését folyamatosan fejlesztették, az országban jelenleg élen járó berendezései vannak a szolgálatnak. Az adatok kapcsán a vezető mentőorvos kiemelte, hogy tavaly betegellátás 119, drogtesztek és ittasság vizsgálata 218 esetben történt, egyszer volt újraélesztés, sikeresen. Kitért arra, hogy az Országos Mentőszolgálattal olyan megállapodásuk van, hogy ha tíz kilométeres körzetben nincs megfelelő egység, akkor segítséget nyújthatnak az atomerőmű engedélyével súlyos állapotú betegek ellátásában. Tavaly három ilyen alkalom volt.

A jövőt illetően Pesztericz Rajmund tűzoltóparancsnok elmondta, hogy jelenleg is folyamatban van egy új tűzoltó laktanya építésének előkészítése. A jelenlegi egy 1991-ben átadott laktanya, melynek eredeti funkciója indító kazánház volt még az atomerőmű indulása előtt. Hangsúlyozta, remélik, hogy a meglévő 1–4 blokk és a majdani 5–6 blokk mobil tűzvédelmét, sürgősségi ellátását biztosító személyzet és a gépjárművek elhelyezésére szolgáló új korszerű épületet kapnak.

Hagyomány, hogy az állomány tagjainak munkáját elismerik az évértékelés alkalmával. A jubiláló vagyis a 10, 20, 30 éve a szervezetnél dolgozó kollégák emlékérmet vehettek át. Ezúttal is megválasztották az év tűzoltóját, a legtöbb szavazatot Váncsodi Tibor kapta a kollégáktól.

Az állománygyűlésről bővebb összefoglaló láthatnak a TelePaks televízió közéleti magazinjában, ami elérhető a telepaks.net oldalon és a TelePaks YouTube-csator náján.