Ezt a meccset az ASE vesztette el

Debrecenben lépett pályára bajnoki mérkőzésen az Atomerőmű SE NB I/A csoportos férfi kosárlabdacsapata. A házigazda hajdúsági csapat a mérkőzés előtt a negyedik helyet foglalta el a táblázaton 10 győzelemmel és 9 vereséggel, míg a paksiak 8/11-es mutatóval a nyolcadik helyen álltak. A Sopron ellen 86-76-ra megnyert meccs utáni hétfőn az Atomerőmű SE vezetősége kezdeményezte az amerikai center Keith Wright Jr. szerződésének felbontását, és még aznap bejelentették a bahamai válogatott, Zane Knowles leigazolását. Az egy hét alatti két játékoscsere nagyban javította a paksi csapat debreceni esélyeit, Sebastjan Krasovec a mérkőzés előtti nyilatkozatának végén azt mondta: „Természetesen szeretnénk nyerni, hogy zárkózhassunk az előttünk állókra.”

Clarence zsákolásával kezdődött a mérkőzés, majd Nicholson két közelije következett, 6-0-ra lépett el az ASE. Egy triplával zárkóztak a házigazdák, Clarence és Ihring büntetőivel visszaállt a hatpontos paksi vezetés. Géringer távoli találata és Clarence újabb zsákolása után két debreceni büntető esett be, 9-14-et mutatott az eredményjelző az ötödik percben. Knowles megszerezte első kosarát piros-kékben, de négy pont jött válaszul, úgyhogy Knowles újra dobott két pontot. Ihring közelről és távolról, Géringer is távolról volt eredményes, Nicholson büntetői után már 11 ponttal vezettek a paksiak, de az utolsó percben két hármast is szerzett a DEAC, öt pontra csökkent az előny a tizedik perc végére.

Kucsora hármasa indította a második negyedet, majd Nicholson volt eredményes közelről, újra tíz pontra nőtt az Atom előnye. A következő percekben többször is felzárkózott 4-5 pontra a Debrecen, jött azonban Wooten, és 2+1-ével, majd zsákolásával 36-44-re alakította az állást, időt is kértek a hazaiak a hatodik perc elején. Nicholson zsákolt, Kovács Ákos elsüllyesztett egy hármast, bő másfél perc után újra magához hívta tanítványait Mandics, a Debrecen edzője. Nem segített ez sem a hazaiakon, Nicholson és Ihring triplái között Kovács és Knowles is szerzett két-két pontot, 19 pontos ASE előnnyel ért véget az első félidő.

A fordulás utáni első percekben még növelte előnyét az Atom, aztán elkezdett feljönni a hazai társaság. Lazára vették páran a paksi csapatból, elkezdtek egyénieskedni, eladták a labdákat, a hazaiak pedig éltek a lehetőséggel, és fokozatosan csökkentették a hátrányukat.

A negyedik felvonás elején bő két perc alatt a vezetést is átvette a DEAC, a paksi piros-kékek elbizonytalanodtak, sok volt a hiba, a pontatlanság, több mint négy perc kellett, hogy megszülessen az első ASE találat. Nem sikerült már felpörögni, a hazaiak pedig egyre nagyobb önbizalommal játszottak, és tartották pár pontos előnyüket. Két perccel a vége előtt Ihring hármasával feljött a paksi csapat 83-82-re, de ennél közelebb már nem engedte őket a Debrecen. A végjátékban még megvolt a lehetőség az egyenlítésre, de ami az első félidőben beesett, az most kifelé jött, az utolsó másodpercben pedig a palánk alatti tömegben nem sikerült feltenni a labdát. Egy megnyert meccset sikerült elveszteni.

DEAC – Atomerőmű SE 87-85 (23-28,17-31, 27-14, 20-12). ASE: Wooten Jr. 5, Pajor NJ, Kovács 7/3, Nicholson 20/6, Géringer 6/6, Sövegjártó NJ, Kékesi -, Dorogi -, Clarence 22/6, Kucsora 5/3, Ihring 14/9, Knowles 6.

A kép illusztráció. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks archív