Lantos Csaba: Az országnak nagy szüksége van az új atomerőműre

– Azt reméljük, hogy legalább húsz évig egymás mellett működik majd Pakson a hat atomerőművi blokk – mondta a Paks II. építési területén Lantos Csaba energiaügyi miniszter, írják a paks2.hu oldalon.

Fotó: Paks II. Zrt. (További fotók a paks2.hu oldalon)

– Személyesen is meg akartam nézni, hogyan halad az építkezés, mert az országnak nagyon nagy szüksége van az új atomerőmű működésére – fogalmazott Lantos Csaba, miután Jákli Gergely elnök-vezérigazgatótól és Kiss László Gábor programigazgatótól, illetve Vitalij Poljanyintól az ASZE Rt. alelnökétől, a Paks II. építési projekt igazgatójától tájékoztatást kapott a Paks II. projektben jelenleg folyó munkálatokról.

Az energiaügyi miniszter megjegyezte, hogy mind az építési területen, mind a Paksi Atomerőműben nagyon komoly munka folyik: előbbin a talajszilárdítást tekintette meg, az utóbbiban pedig a négyes reaktor karbantartási munkáit.

Lantos Csaba kiemelte, szükség van hosszú távon a négy blokkra, ezek üzemidejét újabb húsz évvel tervezik meghosszabbítani. – Közben elkészülnek az új blokkok, és azt reméljük, hogy jó húsz évig párhuzamosan termel majd a hat egység, és száz százalékban karbonmentes forrásból tudjuk kiszolgálni a hazai áramigényt – hangsúlyozta.

A miniszter emlékeztetett rá, hogy már voltak olyan napsütéses időszakok, amikor az atomerőmű és a megújulók száz százalékban zöld energiával látták el a hazai fogyasztókat, amire a jövőben még nagyobb lesz az esély, hiszen a naperőművi kapacitás mára meghaladta a 6000 megawattot, ami háromszorosa az atomerőmű kapacitásának.

– Hiszünk a zöld energiában – szögezte le Lantos Csaba, hozzáfűzve, hogy ez Magyarországon két dolgot jelent: a megújuló energiát és a nukleáris energiát.

Az energiaügyi miniszter, aki Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár, valamint Mátrai Károly Tamás, az MVM Zrt. vezérigazgatója társaságában tekintette meg a beruházási területet, emlékeztetett rá, hogy taxonómiarendeletében az Európai Unió is kinyilvánította, hogy a nukleáris energia zöld energia, hiszen működése nem jár üvegházhatású gáz kibocsátásával.

Forrás: paks2.hu