A harmadik negyedben eldöntötte az Alba a meccset

Hosszú szünet volt a bajnokságban az Európa-bajnoki selejtezők miatt, így volt ideje az Atomerőmű SE NB I/A csoportos férfi kosárlabdacsapatának felkészülni az Arconic-Alba Fehérvár elleni mérkőzésre, és a közelmúltban érkezett játékosok beépítésére. Az első félidőben jól is működött a taktika, aztán a harmadik negyedben állva hagyta az Alba a paksi csapatot.

A klub a napokban új információkat tett közzé sérült játékosainak állapotáról, mely szerint Eilingsfeld János a folyamatos kezelések mellett – egyre nagyobb a valószínűsége – az idei szezonban már nem tud a csapat rendelkezésére állni. Gulyás Milán bokája két műtét és megannyi kezelés után a terhelések hatására továbbra is feldagad, egyelőre nem alkalmas az edzéseken való részvételre. Duda Sanadze MRI vizsgálaton vett részt, ahol megállapították, hogy a felépülése még hetekig eltarthat, ezért az ASE az átigazolási időszak végéig nem regisztrálta a játékost, aki hazautazott Grúziába.

Nicholson közelijével indult a mérkőzés, egy tripla, majd egy kettes jött rá válaszul. Knowles büntetőkből volt eredményes, de a hazaiak egy újabb távoli találattal válaszoltak. Clarence kétszer is betalált, 10-8-at mutatott az eredményjelző. Ezután hazai pontok következtek, egy eladott labda után könnyű Alba kosár, és rögtön ASE időkérés jött az ötödik perc végén 15-8-nál. Ihring megszerezte a paksi csapat első hárompontos találatát, de rögtön érkezett a távoli válasz, már a harmadik hat perc alatt. Wooten osztott ki egy sapkát, Clarance dobott egy hármast, majd Radics értékesített egy büntetőt, 18-15-re jöttek fel a piros-kékek. A negyed végén Wooten kétszer is zsákolt, maradt a hárompontos hazai előny a tízedik perc végére.

Dorogi távoli és Knowles közeli kosarával átvette a vezetést az ASE, de gyorsan visszavette a kezdeményezést az Alba. Ezután sikerült megint átvenni az irányítást, Nicholson és Clarance találataival a hatodik perc közepén egy ponttal vezettek Kovács Ákosék. Nem sikerült megőrizni az előnyt, állandósult a 2-3 pontos hazai előny, kimaradtak a paksi büntetők, a negyed végén egy 2+1-es Knowles akcióval látótávolságra jött az Atom.

A harmadik negyed elején még tartották a lépést Ihringék, a negyedik perc tájékán Knowles büntetője után 53-50-et mutatott az eredményjelző. Ezután szétesett a paksiak játéka, eladott labdák, rossz dobások követték egymást, az Alba pedig tetszés szerint szerezte pontjait. Hiába kért időt Sebastjan Krasovec, nem sikerült megfékezni a hazai rohanást. Négy Alba tripla is beesett a hátralévő időben, a harmincadik perc végére tulajdonképpen eldőlt a mérkőzés.

Az utolsó felvonásban már csak a különbség volt a kérdés. Nem lassítottak a kék-fehérek, és volt, amikor már 30 pont volt a különbség a két fél között. A paksi csapat játékában továbbra is rengeteg volt a ki nem kényszerített hiba, a meg nem értés, a rossz dobás. Másfél perccel a vége előtt úgy tűnt, hogy sikerül száz alatt tartani a hazaiakat, de két triplával sikerült fölényesen nyerniük.

Arconic-Alba Fehérvár – Atomerőmű SE 105-76 (22-19, 20-19, 35-20, 28-18). ASE: Wooten Jr. 6, Pajor NJ, Kovács 2, Nicholson 9, Géringer -, Kékesi NJ, Dorogi 3/3, Radics 2, Clarence 27/9, Kucsora 4/3, Ihring 9/3, Knowles 14.

A kép illusztráció. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks archív