A száz esztendős Korvin Jánost köszöntötték

Istenfélő, jámbor élet és mértékletes, stresszmentes életvitel. Ez a hosszú élet titka Korvin János szerint, akit 100. születésnapja alkalmából köszöntött Szabó Péter polgármester a város nevében. Az ünnepeltnek hét gyermeke húsz unokája és huszonöt dédunokája van.

Szabó Péter, Paks polgármestere azt mondta, nagy megtiszteltetés, ha szépkorút köszönthet a város nevében, hiszen mindig jó velük beszélgetni, meghallgatni az élettörténetüket, bölcsességüket. Ezzel az örömmel köszöntötte március 20-án az immár 100 esztendős Korvin Jánost is.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Az ünnepelt 1924-ben született Budapesten, heten voltak testvérek. A polgári iskolát Kiskőrösön végezte, majd kitanulta a géplakatos szakmát. 1941-ben költözött a család Paksra egy nagyszülőktől örökölt házba. Édesapja ott alakította ki szabóságát, a szakmát pedig időközben fia is kitanulta és egy rövid szövetkezeti kitérő után önálló kisiparosként az otthoni műhelyben dolgozott. Ma János bácsi az utolsó szabó, aki öltönyt, nadrágot, kosztümöt, hétköznapi viseletet, sőt még nagykabátot is készített. Pár éve még kisebb varrásokat is elvállalt. 1948-ban kötött házasságot Weller Katalinnal. Hét gyermekük született. Feleségével megélték a gyémántlakodalmukat, mindkettőjük 90 éves köszöntését, de 2016-ban az akkor 93 éves Kató nénit elveszítette. János bácsi mindig szeretett kirándulni, 86 évesen még megvolt a jogosítványa. Most inkább csak sétál, sokat imádkozik, és fontosnak tartja, hogy 100 évesen is aktív legyen, de korához mérten napjai már csendesen telnek. A család története összefonódott a Paksi Pünkösdi Gyülekezet történetével, ugyanis János bácsi édesapja 1944-ben alapította egy egyházi imacsoportból. 1953-ban átvette tőle a vezető posztot. 1967-től körzeti munkát is vállalt az egyházban. Kisebb megszakításokkal 2005-ben, 45 évnyi aktív szolgálat után végleg visszavonult a lelkipásztori munkától. A Magyar Pünkösdi Egyház munkásságának elismeréséül 2018-ban Pro Ecclesia díjat adományozott számára. Századik születésnapját a gyülekezetnél és a több mint hetven fős nagycsaládi körben is megünnepelték.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal